Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabela z danymi, implementacja datatables.net
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sebian
Dzień dobry.

Mam sobie tabele z danymi generowaną z bazy, ale jak wiadomo projekt z czasem rośnie i wymaga więcej opcji, jak np dynamiczne sortowanie kolumn, wyszukiwanie w tabeli oraz dodatkowe informacje w child row.
Korzystam w swoim projekcie z bootstrapa który na zaimplementowaną podstawową obsługę tabel danych z datatables.net ale znalazłem u nich coś co idealnie by odpowiadało moim wymaganiom, dokładnie TO

Wszystko kumam z implementacja nie mam większych problemów jednak nie wiem jak dynamicznie generować tablice z danymi w pliku .ajax z bazy danych. Naprowadzicie Panowie na trop?
Jeśli będę musiał korzystać z ajax-a to proszę o przeniesienie tematu i większą wyrozumiałość bo ajax dla mnie obcy.
Ew. że panowie znają inne rozwiązanie które będzie miało takie samo mozliwosci jak to z linka.

Pozdrawiam.
lukaskolista
XHR to zapytanie w tle, które z punkty widzenia serwera (poza dodatkowym nagłówniem) niczym się nie różni.
Zrób sobie akcję w kontrolerze, która zwróci tabelę w formacie JSON i podaj takie zapytanie jako źródło danych dla tego grida.
sebian
Dobra, a jeszcze pytanie, czy mogę zrobić to w taki sposób:
Po wejściu na podstrone zapytanie sql będzie generować dane i php będzie zapisywać to do pliku txt z unikalną nazwą dla każdej z sesji w konkretnej postaci, przy każdym przeładowaniu dane będą się odświerzać, a w skrypcie js podam link do danego pliku.
I np po zakończeniu sesji plik będzie kasowany.

Do wykonania ?

Kombinuję bo ajax to dla mnie magia.
viking
To jest zwykłe żądanie tyle ze wysyłane na życzenie przez js. Jeśli nie rozumiesz to znaczy że nie znasz kompletnych podstaw protokołu http. Łatwiejszy jest fetch api i bez żadnych dodatkowych bibliotek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.