Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdalny dostęp do MYSQL po otwartych portach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pio2112
Witam!
Przedstawię problem : mam wynajęty hosting z dostępem ftp i z udostępnioną bazą MYSQL. Na ftp jest moja strona, która korzysta z w/w bazy. Do modyfikacji danych w bazie nie używam skryptów php na serwerze ale swój dedykowany program napisany w innym języku i uruchamiany z mojego komputera. Nie ma problemu jeżeli łączę się z bazą "bezpośrednio" np. z łącza, które mam w domu. Zdarza się czasem, że chcę dostać się do swojej bazy z sieci lokalnej jakieś instytucji, w której administrator zablokował wszystkie porty oprócz 80 443 25 itp. Potrzebuję rozwiązania, które umożliwiłoby mi zainstalowanie "tunelu" poprzez port np. 80 aby dostać się do bazy. Nie mogę zmienić portu bazy, nie mam wpływu na firewall administratora w instytucji. Wyobrażałem to sobie jako skrypt php na moim ftp i druga część tunelu to jakiś program na moim komputerze, który emuluje bazę lokalną.

Czy ktoś zna takie rozwiązanie?
mar1aczi
Cytat(pio2112 @ 5.10.2016, 08:57:16 ) *
Wyobrażałem to sobie jako skrypt php na moim ftp i druga część tunelu to jakiś program na moim komputerze, który emuluje bazę lokalną.

Nie wiem co chciałeś wymyślić z tym skryptem. Jeśli na tym wynajętym hostingu masz serwer ssh (możliwość podłączania się do niego po ssh), to zainteresuj się tunelowaniem poprzez ssh.
by_ikar
VPN, często UDP nie jest blokowane, a nawet jeżeli jest, zawsze można to skonfigurować żeby działało na 443.
pio2112
Niestety nie mam dostępu do ssh

przepraszam co skonfigurować po porcie 443, nie mam dostępu do administrowania serwerem MYSQL

Potrzebuję konkretnego, sprawdzonego rozwiązania. Uruchamiam na swoim komputerze aplikację, która łączy się z bazą danych tak jakby baza była lokalna. Oprogramowanie łączy mnie tunelem przez otwarte porty z właściwą bazą. Jako części składowe oprogramowania tunelującego chcę wykorzystać skrypt na serwerze webowym i program na moim komputerze który udaje tę lokalną bazę. Czy ktoś ma takie rozwiązanie?
by_ikar
No to mówię przecież, VPN który używa portu 443 (SSL). W takim openvpn możesz coś takiego zrobić. Albo jak już koniecznie chcesz to mieć jako swego rodzaju skrypt na serwerze, to poczytaj o tworzeniu proxy w php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.