Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znalezienie wartości mając jej slug
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
athabus
Hej mam taki problem, że posiadam slug z pewnej wartości czyli np. (Moja wartość => slug moja-wartosc).

Baza nie zawiera slugów, a jedynie wartości oryginalne. Da się jakoś łatwo znaleźć rekory, który odpowiada dany slug?

Przykładowo baza:

1: Moja wartość
2: inna wartość
3: jeszcze inna wartość

Mam slug moja-wartosc i chce aby zwróciło mi 1: Moja wartość.

Wiem, że najprościej byłoby dodać kolumnę ze slug, ale nie ma takiej możliwości bo nie mogę ruszać tabel systemu.
nospor
No to skoro nie masz w bazie slugu, to porownujac dane z bazy musisz wpierw zrobic na nich to wszystko co bylo zrobione w php by otrzymac slug. Inaczej jak to sobie wyobrazasz?
athabus
No wyobrażałem sobie, że jest np. jakaś funkcja mysql, która w locie przerobi dane na slug wg. moich wskazań i porówna je z podanym slugiem.
kapslokk
Mozesz sobie napisac taka funkcje w mysqlu, ale szukanie czegokolwiek w ten sposob bedzie strasznie zamulaste.

Cytat
nie mogę ruszać tabel systemu.

Tylko istniejacych? Czy w ogole czegokolwiek? Bo jesli tylko istniejacych to mozesz zrobic nowa tabelke w ktorej bedziesz trzymal id i slug.
athabus
Cytat(kapslokk @ 10.10.2016, 13:22:51 ) *
Mozesz sobie napisac taka funkcje w mysqlu, ale szukanie czegokolwiek w ten sposob bedzie strasznie zamulaste.

Tylko istniejacych? Czy w ogole czegokolwiek? Bo jesli tylko istniejacych to mozesz zrobic nowa tabelke w ktorej bedziesz trzymal id i slug.

Masz rację - ta dodatkowa tabela będzie najlepszych wyjściem. Dane się rzadko aktualizują więc Cron co 24h w zupełności wystarczy, a dzięki temu nie będę musiał klepać wszystkiego od nowa w SQL (slugi są trochę nietypowe).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.