Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Krzaki przy eksporcie.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Gruchol
Witam,
Od wczoraj próbuję się przenieść na inny hosting jednak mam problem z bazą.
W bazie nawet przed wyeksportowaniem są krzaki jednak na stronie ich nie widać, gdy wyeksportuję bazę i zaimportuje ją na innym hostingu to krzaki się już wyświetlają.
Znaki w bazie są kodowane przez utf8_unicode_ci i eksportuje je przez UTF-8.
W indexie również mam dodane: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
Co zrobić w takiej sytuacji? Da się jeszcze bazę jeszcze naprawić?
Pozdrawiam.
viking
Znaczy że pewnie ogladasz bazę jako latin1 i jako taką eksportujesz.
Gruchol
Raczej nie to jest przyczyną, mam backupy które automatycznie generuje mi hosting i w nim też są krzaki.
viking
A miałeś ustawione set names dla połączenia?
Gruchol
Nie rozumiem za bardzo o co teraz chodzi.
Backupa zrobionego przez hosting pobierałem przez FTP i są te same krzaki co przez PMA.
Gruchol
Wklepałem SET NAMES 'utf8' do bazy i nadal są krzaki.
Zalogowałem się do mysqla przez ssh i wyświetliłem zawartość tabeli - tutaj też są krzaki.
viking
A miałeś wcześniej na stronie?
Gruchol
Na hostingu tym pierwszym mimo że są krzaki w bazie to na stronie wyświetla się normalny tekst.
Na nowym hostingu krzaki wyświetlają niestety też na stronie.
Teraz patrzę i pojawiły się jeszcze w niektórych miejscach takie romby z znakiem zapytania w środku na stronie.
viking
To tylko oznacza że przez cały czas zapisywałeś wszystkie dane w innym niż ustawione w bazie kodowanie. W nowym hostingu może admin był bardziej rozgarnięty i ustawił więcej. O takie rzeczy dba się na poziomie aplikacji.
Gruchol
Niestety nie ja tworzyłem tą aplikację, zostałem poproszony aby to naprawić (myślałem, że po prostu przy łączeniu coś jest źle).
Jest to strona organizacji non-profit.
Da się to jakoś jeszcze naprawić?
viking
Otwórz w edytorze tekstowym i zobacz w jakim faktycznie to jest kodowaniu.
Gruchol
file -i baza.sql zwróciło mi na linuxie charset=utf-8
viking
Skoro wchodzisz w pma z ustawieniem utf8 i widzisz krzaki to już szybciej jest to domyślny latin1.
Gruchol
I co zrobić w takiej sytuacji?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.