Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rekurencja obiektowo
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sebo33
Witam,
Nie wiem czy wybrałem dobre miejsce i czy w odpowiedni sposób zamieściłem nowy temat, gdyż dopiero co dołączyłem. Mój temat będzie raczej błahy ale już nie mam pojęcia jak to naprawić.
Mój problem polega na tym, że moja rekurencja obliczająca silnię w żaden sposób nie chce się wywołać, być może źle to robię w obiektowym php.
Funkcja ma być prywatna i nie mieć parametrów, myślę że tyle kodu starczy bo tu powinien być błąd, a ja tylko źle wywołuję tę funkcję. Jeśli w kodzie napiszę:
Kod
$this->SilniaRekurencja
to wyświetla mi się błąd: Fatal error: Maximum function nesting level of '256' reached, aborting!

Kod
private function SilniaRekurencja()
{
  if($this->argument>1)
    {
     $r=$this->argument*($this->argument-1);
     SilniaRekurencja();
     return $r;
    }
    else
    {
     return 1;
    }

A w takim układzie jak powyżej wyświetla mi błąd: Fatal error: Call to undefined function SilniaRekurencja()
Mogę prosić o poprawienie tego? Jak trzeba wrzucę cały kod, choć sądzę że nie jest potrzebny.
nospor
Ma byc $this->SilniaRekurencja

zas blad
Fatal error: Maximum function nesting level of '256' reached, aborting!
mowi ci wyraznie zes sie chlopie zapetlil. I nic dziwnego, twoj kod rekurencji jest bez sensu.

if($this->argument>1) zawsze bedzie wiekszy od 1(przy zalozeniu ze raz na poczatku go zainicjowales wiekszy od 1) i sie zapetla. proste
sebo33
Tak myślałem, że $this->SilniaRekurencja(), a ta rekurencja nie chce się zakończyć ale szczerze zgłupiałem bo pierwszy raz nie mogę zrobić tej rekurencji.
Mógłbyś mi bardziej łopatologicznie podpowiedzieć jak sprawić, żeby się nie zapętlał bo w żaden sposób nie mogę tego zrobić. Może w zły sposób myślę tym razem.
nospor
No zeby sie nie zapetlalo to ten warunek
if($this->argument>1)
kiedys musi wkonca zostac niespelniony wink.gif

Przemysl jeszcze raz na spokojnie ten algorytm bo widac ze za bardzo sie nie skupiles gdy to pisales wink.gif
Pilsener
I dobrze jest zaczynać pisanie rekurencji od licznika jej wywołań, po czym ustawić maksymalną liczbę wywołań np. na tysiąc (po przekroczeniu rzucać wyjątek).
Nie ma nic gorszego niż taka niezabezpieczona rekurencja, bo może to powodować błędy wydajności, timeouty albo nawet wywalenie się serwera a szukanie problematycznego miejsca może zająć wiele godzin a nawet dni.

I oczywiście najważniejsza kwestia: po co rekurencja do czegoś tak błahego, jak proste działania matematyczne?
nospor
Cytat
po co rekurencja do czegoś tak błahego, jak proste działania matematyczne?
Do cwiczenia zadan na lekcjach informatyki? Czytajac pierwszy post jasno wynika, ze dostal to jako zadanie domowe lub cos podobnego
sebo33
Nie miałem czasu wejść ale udało się to zrobić. nosper masz rację, było to zadanie domowe. Dziękuję wam za podpowiedzi. Rozwiązanie oczywiście było banalne, a błędy wynikały z mojego błędnego zrozumienia.
Temat zakończony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.