Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znalezienie wartości w bazie danych których suma da zblizony do zadanej wartości wynik końcowy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
stankiewiczpl
Witam.
Potrzebuję pomocy w opracowaniu takiego mechanizmu wyszukiwania w bazie danych.
Mam zmienne warunki :
Dzienne zapotrzebowanie na białko jest na poziomie od 60 do 180g.
To białko muszę rozłożyć na pięć do siedmiu posiłków.Niestety nie mogą być rozłożone równomiernie tylko przypadkowo co komplikuje sprawę.
a więc:
białko na dzień 120g
liczba posiłków 6
Teraz muszę to podzielić na pięć nierównomiernych/przypadkowych porcji z 20% marginesem co da przedział od 96 do 144g na dzień.
Czyli np:
  1. posilki[
  2. 20,
  3. 35,
  4. 30,
  5. 26,
  6. 15,
  7. ]

I teraz zapytanie do bazy w pętli:
znajdź posiłek o zawartości białką najbardziej zbliżonej do x, gdzie x to zawartość białka w posiłku.
Nie mogę stosować klauzuli where bialko = x ponieważ wartości w bazie są różne.Muszę odnaleźć najbardziej zbliżoną wartość.

Do głowy mi przychodzi teraz obliczenie marginesu 20% dla każdego posiłku min i max i użycie tego w klauzuli where.
Może ma ktoś inny pomysł?

trueblue
Z czym dokładnie masz problem, z rozbiciem zapotrzebowania na 6 dań, czy znalezieniu dania o najbardziej zbliżonej zawartości?
To drugie wyszukujesz jednym zapytaniem, gdzie warunek ma spełniać minimalna wartość absolutna z różnicy między szukaną zawartością, a zawartością w daniu.
stankiewiczpl
To drugie czyli znalezienie dania o zbliżonej zawartości białka.
cos jak where bialko~x

zrobie to przy pomocy warunku.Jesli nie znajde w zakresie to poszukam pierwszego mniejszego lub pierwszego wiekszego z order by.
trueblue
Rekord w zakresie możesz znaleźć jednym zapytaniem, będzie on spełniony jeśli: wartość jest w zakresie lub jest to mniejsza wartość z: minimalna różnica dolnej wartości zakresu i zawartości w potrawie lub minimalna różnica górnej wartości zakresu i zawartości w potrawie.
stankiewiczpl
Cytat(trueblue @ 30.12.2016, 20:34:14 ) *
Rekord w zakresie możesz znaleźć jednym zapytaniem, będzie on spełniony jeśli: wartość jest w zakresie lub jest to mniejsza wartość z: minimalna różnica dolnej wartości zakresu i zawartości w potrawie lub minimalna różnica górnej wartości zakresu i zawartości w potrawie.

To już mam z głowy.cel został osiągnięty,ale przysporzył dodatkowych problemów.
Przy zastosowaniu moich danych biometrycznych wszystko gra i trąbi,ale jak trafi się chudszu lub grubszy to już się sypie plan bo zmienia się rozkład białka w ciągu dnia.
Aby spełnić warunki we wszystkich możliwych kombinacjach potrzebowałbym min(480 000) *7)posiłków. Czyli dużo za dużo.Dietetycy do końca życia by tych przepisów nie naprodukowali.
Dysponuję ok 2700 przepisami i w tym zapytaniu są dodatkowe kryteria które je po kolei eliminują.
Myślę o warunku:
jeśli wynik = false
znajdź mniejszy i większy->porównaj->wybierz najbliższy
Odbyło by się to co prawda kosztem bilansu białka,ale mam na to zgodę z góry.
Ucieszyłbym się gdyby dało się do upchać w SQL
Wiem,że jest jakaś metoda Levenshtein'a ale nie wiem jak ją zastosować w praktyce.

Na razie ciągnę to przy pomocy warunków i dodatkowych zapytań.

trueblue
Najbliższa większa wartość:
  1. SELECT * FROM tabela WHERE wartosc>szukana_wartosc LIMIT 0,1

Najbliższa mniejsza wartość:
  1. SELECT * FROM tabela WHERE wartosc<szukana_wartosc ORDER BY DESC LIMIT 0,1

szukana_wartosc, to Twoja znaleziona obecnie. wartosc, to sumaryczna zawartość białka w potrawie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.