Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prośba o modyfikację skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Tarquin
Nie znam się na SQL, nie wiem, czy dobrze umieszczam post, ale może ktoś mi pomoże smile.gif

Mamy w pracy skrypt liczący nam ilość sprzedanych produktów z określonej grupy asortymentowej

select pers.NAZWU, sum(sprz.ILOSP)
from grpp,sprz,pers where sprz.idtowr=grpp.idtowr and grpp.IDGRPN =XXX
and sprz.wskus = 0 and pers.ID = sprz.ID_KSJ
and sprz.datsp >= :DATAOD and sprz.datsp <= :DATADO
group by pers.NAZWU

Wynikiem jest tabelka z nazwiskiem pracownika oraz ilość sprzedanych produktów z danej grupy (XXX to numer grupy asortymentowej stworzonej w innym module). Skrypt został napisany nam dawno temu przez informatyka, nowy niestety nie potrafi sobie z tym poradzić. Chciałbym wykorzystać ten skrypt do wewnętrznych rozliczeń, gdy mamy trzy grupy asortymentowe a produkty każdej z nich mają inną wartość punktową: na przykład sprzedałem 5 produktów z pierwszej grupy asortymentowej wartych po jednym punkcie, 3 produktu z drugiej, każdy za 2 punkty i 4 z trzeciej za trzy. W obecnym kształcie skrypt mówi nam, że sprzedaliśmy na przykład 5 produktów wartych po dwa punkty i sami musimy mnożyć. Czy da się by skrypt sam mnożył (5*1+3*2+4+3) i podawał liczbę punktów a nie produktów?
mmmmmmm
Jak to skrypt mówi, że masz 5 produktów po dwa punkty? Skrypt wyświetla tylko nazwę i ilość... Czyżbyś miał punkty zapisane w nazwie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.