Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zwiększyć w VALUES wartość o 1000 podczas wysyłki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Andrzej1002
Mam zrobione wiele lat temu strony PHP działające głównie na wysyłce danych z formularzy do bazy MySQL. Przez wszystkie te lata pracowało to znakomicie ale od jakiegoś czasu przestało..
Nie kontrolowałem zmian w PHP (bo nie było takich potrzeb) ale widać coś się zmieniło bo przestało mi dodawać rekordy do bazy danych. Trochę poczytałem i nie chcąc dokonywać zbytnich zmian zmieniłem polecenie poniższe:

.......

if ($co == 'ddd') { // dodawanie rekord
if ($aaaaa && $bbbbb && $ccccc) {
$query = "INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES ('', $aaaaa+1000, '$bbbbb', '$ccccc');";
$wynik = mysql_query ($query);
}
.......

na na następujące (jest to fragment większej całości):

.......
if($_POST['ddd']=='dodaj') { // dodawanie rekordu
if ($_POST['aaaaa'] && $_POST['bbbbb'] && $_POST['ccccc']) {
$query = "INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES (' ".$_POST['aaaaa']." ',' " .$_POST['bbbbb']." ',' " .$_POST['ccccc']." ');";
$wynik = mysql_query ($query);
}
}
.......

i wszystko znowu działa dobrze. Jednak KIEDYŚ podczas samej wysyłki dodawałem do "aaaaa" wartość 1000 (taka jest potrzeba) i wszystko działało OK, a obecnie nie wiem jak ustawić w VALUES --- ' ".$_POST['aaaaa']." ' --- tak aby podczas wysyłki wartość była zwiększona o 1000.

Proste ale dla mnie trudne questionmark.gifquestionmark.gif

Czy ktoś to zna questionmark.gif
Damonsson
To:
  1. $query = "INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES (' ".$_POST['aaaaa']." ',' " .$_POST['bbbbb']." ',' " .$_POST['ccccc']." ');";

Na to:
  1. $query = "INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES (' ".($_POST['aaaaa']+1000)." ',' " .$_POST['bbbbb']." ',' " .$_POST['ccccc']." ');";

Pamiętaj, że takie umieszczanie treści w bazie danych naraża Cię na ataki SQLinjection. Dowolna osoba, która obejrzy 5 minutowy tutorial na YouTube może uzyskać pełen dostęp do całej Twojej bazy danych!
Andrzej1002
Dzięki za ostrzeżenie. Niestety nie jestem biegły w PHP i MySQL'u... Chyba siedem lat temu nauczyłem się trochę (tyle co było mi potrzebne) i stworzyłem sobie bazę w MySQL i zespół formularzy (to chyba było PHP 4) obsługujących moją małą firmę. Działał bez wpadki przez wiele lat (wiem o ryzyku). Obecnie nie mam ani potrzeby ani chęci przypominać sobie i pogłębiać wiedzy o PHP. Dlatego chcę jednym, najprostszym ruchem uaktualnić istniejące strony, a jest ich z 50 ale w strukturze są podobne do siebie. Dlatego potrzebuję podpowiedzi.
nospor
@ Damonsson a od kiedy text
'10 +1000'
wlozony insertem do bazy da ci wartosc 1010 ?
Damonsson
Aż się wystraszyłem, że rozum postradałem,
i sobie to napisałem, bo się jednak zawahałem,
pomyślałem, może ja głupotę napisałem,
a tu jednak bez niespodzianki, więc zamiast forum zalecam Ci wypad na sanki biggrin.gif

1. <?php
  2.  
  3. $_POST['aaaaa'] = 1;
  4. $_POST['bbbbb'] = 1;
  5. $_POST['ccccc'] = 1;
  6. $query = "INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES (' ".($_POST['aaaaa']+1000)." ',' " .$_POST['bbbbb']." ',' " .$_POST['ccccc']." ');";
  7.  
  8. echo $query; //INSERT INTO cosTam (aaaaa, bbbbb, ccccc) VALUES (' 1001 ',' 1 ',' 1 ');
nospor
Nie ma u mnie sniegu by isc na sanki sad.gif

Faktycznie, ja rozum postradalem. Zwracam honor smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.