Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stworzenie dokumentu pdf z php- PILNE
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
dopal
Witam,

Zlecę wykonanie skryptu tworzącego pdf z poziomu PHP.
Opis:
1.Na stronie wyświetla się lista dokumentów założonych w bazie MySql.
2.Przy każdym dokumencie znajduje się ikona ( powiedzmy lupa służąca do podglądu dokumentu ), w momencie kiedy użytkownik na nią kliknie otworzy się wygenerowany dokument w pdf.

W stworzonym skrypcie powinna być możliwość pobrania ID dokumentu, tak by można pobrać dane z bazy do wyświetlenie.

Stworzony dokument pdf ma zawierać 3 podstawowe elementy: nagłówek, treść i stopkę.

W nagłówku ma znajdować się tabelka w której będą wyświetlone informacje wpisane na sztywno np. Żółw oraz informacje pobierane z bazy danych np. $sop = $sql->query("SELECT * FROM `sop` where `id`='".$id1."' ") or die( mysql_error());
gdzie $id1 to id dokumentu w który kliknął użytkownik.

Z istotnych rzeczy to dane w bazie są zapisane w utf-8. Ważne by dane w wyświetlanym nagłówku miały polskie znaki.

Korzystałem sam z TCPDF, ale nie uporałem się z polskimi znakami.
Dodatkowo w jednej z pozycji w tabeli ma być zawarta informacja o numerowaniu stron: strona 1 z 6, a w innej mozliwość wyświetlenia logo w postaci graficznej.

Treść dokumentu pdf będzie pobierana z bazy danych ( oczywiście tam też będą polskie znaki )

Wskazane by było stworzenie dwóch różnych klas dla teksu jedna pogrubiona, a druga zwyczajna. Czcionka...może być times lub jakaś inna z popularnych zawierająca polskie znaki.

Oczekuję również stworzenia tła dla dokumentu, tak by można było zmienić jego kolor, a także stworzenia znaku wodnego w formie teksu lub grafiki np. Kopia do odczytu.

Stworzenie możliwości wyboru, czy dokument ma być drukowany, czy nie....pewnie też za pomocą jakieś klasy. Możliwość drukowania będzie wynikała ze statusu pobranego z bazy danych.

Stopka na zawierać informacje o ilości stron: np strona 2 z 5 oraz mozliwość wstawienia logo.

To są istotne elementy, najważniejsze to polskie znaki w nagłówku.

Pozdrawiam i czekam na zainteresowane osoby. Sprawa dość pilna.

PS. Proszę o podanie ceny i terminu realizacji.
Damonsson
Napisz czy masz dostęp do serwera, w sensie czy możesz tam wrzucić jakąś binarkę i ją wywołać. Bo z tymi TCPDF itp. śmieciami to się i Ty zamęczyłeś i ktokolwiek to weźmie to zamęczy i tych godzin Ci tyle nastuka, że zbankrutujesz biggrin.gif
dopal
Cytat(Damonsson @ 27.01.2017, 14:41:47 ) *
Napisz czy masz dostęp do serwera, w sensie czy możesz tam wrzucić jakąś binarkę i ją wywołać. Bo z tymi TCPDF itp. śmieciami to się i Ty zamęczyłeś i ktokolwiek to weźmie to zamęczy i tych godzin Ci tyle nastuka, że zbankrutujesz biggrin.gif

Tak jasne, że mam dostęp do serwera smile.gif to jest na lokalnym serwerze, na moje potrzeby smile.gif
Gdybym miał jeszcze włosy na głowie, to pewnie już bym je wyrwał przez to.

Tu chodzi głównie o te cholerne polskie litery w nagłówku.
daro0
Miałem doświadczenia z TCPDF, nie jestem zachwycony. Teraz mam pozytywne doświadczenia z DOMPDF. Polskie znaki z moich doświadczeń (było też w TCPDF) w prosty sposób może rozwiązać (przynajmniej mam taką nadzieję) odpowiednia czcionka w renderowanym szablonie HTML.

font-family: DejaVu Sans; font-size: 10px;

Używałem tego. Oczywiście jako CSS w renderowanym szablonie i też UTF-8 w bazie oraz UTF-8 do generowania.
dopal
Cytat(daro0 @ 27.01.2017, 15:04:04 ) *
Miałem doświadczenia z TCPDF, nie jestem zachwycony. Teraz mam pozytywne doświadczenia z DOMPDF. Polskie znaki z moich doświadczeń (było też w TCPDF) w prosty sposób może rozwiązać odpowiednia czcionka w renderowanym szablonie HTML.

font-family: DejaVu Sans; font-size: 10px;

Używałem tego. Oczywiście jako CSS w renderowanym szablonie i też UTF-8 w bazie oraz UTF-8 do generowania.

Tu nie chodzi o samą czcionkę, bo sprawdzałem kilka i sama treść dokumentu generowała się poprawnie z polskimi znakami, jedynie przy nagłówku są problemy z polskimi znakami.

O w mordę...chyba mi się udało te polskie znaki w nagłówku umieścić...
Ale musze spadać z pracy do domu i na spokojnie w domu zerknę...bo może mi sie tylko w oczach już mieni oneeyedsmiley02.png
Boshi
Korzystam z mpdf, polskie znaki działają bez żadnych przeszkód, bez ściągania dodatkowych fontów itd..

Sokolik
Cytat(Damonsson @ 27.01.2017, 14:41:47 ) *

A na co ta binarka niby ?
Ja korzystam z mPDF i ma wszystko co trzeba - własne fonty, znaki wodne, podziały na strony, obrazki itp.

1. // Require composer autoload
  2. require_once __DIR__ . '/vendor/autoload.php';
  3. //Create an instance of the class:
  4. $mpdf = new mPDF();
  5. // Write some HTML code:
  6. $mpdf->WriteHTML('Hello World');
  7. // Output a PDF file directly to the browser
  8. $mpdf->Output();

Prosto, łatwo i przyjemnie.
dopal
Dzięki. Zlecenie nie aktualne. Jak sie uporałem z czcionką, to już reszta szybko poszła smile.gif
Lion
Pytanie o binarkę najprawdopodobniej padło by zasugerować instalację narzędzia takiego jak wkhtmltopdf i przerzucenie na nie całej brudnej roboty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.