Dostałem w szkole zadanie zrobienia systemu do ćwiczenia ortografii, tzn. nauczyciel wkleja tekst, polskie znaki które chce żeby były inputami zapisuje w nawiasach i uczeń dostaje test do wypełnienia. Napisałem pętle for która tworzy inputa, każde wykonanie pętli zwiększa zmienną $i o jeden, tą zmienną wsadziłem do name, wiec pierwszy input powinien mieć nazwę 0, kolejny 1 itd.
Lecz tak nie jest, kiedy wkleję tekst, np. "S(u)szonych owoc(ó)w i korzeni", to wyświetla mi ten tekst trzy razy (a powinien raz) i zmienna $i rośnie z każdym kolejnym zdaniem a nie inputem, czyli S(u)szonych owoc(ó)w i korzeni (w tym zdaniu wszystkie inputy mają wartość name="0"). S(u)szonych owoc(ó)w i korzeni (w tym zdaniu wszystkie inputy mają wartość name="1"). S(u)szonych owoc(ó)w i korzeni (w tym zdaniu wszystkie inputy mają wartość name="2")
Kod:
<?php $text = getExam($_GET["id"]); $pattern = "~\(.*?\)~"; for($i=0; $i<$count; $i++){ $input[$i] = '<input type="text" maxlength="2" width="50px" name="'.$i.'">'; } ?>
Ktoś wie co zrobiłem źle? Każda podpowiedź mile widziana

P.S. Przepraszam że się tak rozpisałem, pewnie dało się krócej, ale chciałem aby każdy zrozumiał o co mi chodzi, z góry za pomoc dziękuję