Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]czytanie pliku i generowanie listy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
droite
Witam, mam pewien problem w PHP i nie wiem jak się do tego zabrać, poniżej wrzucam zdjęcie kawałka dużego pliku żeby łatwiej opisać o co mi chodzi.

potrzebuje wyciągnąć z pierwszej i drugiej linii liczbę przykładów i kroków do zmiennej.
Nie wiem jak czytać plik znak po znaku (Fread?) aby zawsze po spacji wyciągnąć znak do zmiennej/listy i jak wykryć przejście do nowej linii?
Czy lepiej wczytać całość poprzez file() i przycinać np substr()?

Czytając plik muszę wyciągać ciąg zaznaczony na żółto i wartości prawdopodobieństwa z każdej linii. Taki zaznaczony ciąg powtarza się wiele razy, załóżmy 3 razy wtedy uzyskałbym listę lub tablicę 0100000000000000 = 3 linie po 16 wartości + kolejny różniący się ciąg z kolejnymi wartościami. Jak już uporam się z czytaniem tego co chce z pliku to zastanawiam się jak utworzyć taką strukturę?
Zdaje sobie sprawę że może być trudno zrozumieć o co mi chodzi ale byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź.
Dzięki pozdrawiam
Pyton_000
Wczytujesz sobie linijka po linijce `fgets()` i sprawdzasz warunki. Do rozbicia lini `explode()`
droite
całkiem fajne rozwiązanie ale nadal mam problem ruszyć to dalej
napisałem:
  1. $linia = fgets($handle, 15);
  2. $podzielona_linia = explode(" ", $linia);
  3. $examples=$podzielona_linia[1];

dzięki temu mam w zmiennej ilość przykładów, musiałbym to powtórzyć aby zapisać ilość kroków ale jak zapętlić to dalej? Tu już pojawia się powtarzalność.
Jak zrobić pętle do końca pliku w której dwie kolejne linie wczytają do zmiennej Przykład =1 i Poprawny =0 i następnie kolejne 16+1 wartości aż do rozpoznania nowej linii?
Można pozyskać informacje o ilości linii w pliku? Może lepiej spisała by się funkcja file() i odwoływanie się po indeksach?

slawek3422
  1. $ile_linii = count($podzielona_linia)-1;

I teraz tej zmiennej używasz w pętli for.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.