Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Allegro API zakończone aukcje - jak sprawdzić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
casperii
Orientuje się ktoś, w jaki sposób sprawdzać/porównać stan magazynowy z wystawionymi aukcjami allegro ?
Myślałem, żeby przy wystawianiu aukcji poprzez API dodawać nr aukcji do bazy i porównywać to z ID produktu, z chwilą gdy zakończy się aukcję poprzez API z tabelki usunę nr aukcji, ale co jeśli KTOŚ ręcznie zakończy aukcję- jakieś pomysły ? listować wszystkie aukcje curlem i sprawdzać czy nie zakończona ? Czy może API udostępnia coś?
Nadmienię , że nie mogę sprawdzać po nazwie aukcji bo nie jest to równe z nazwami w bazie produktów.
przemek3697
Proszę Cię nie....
Generalnie jest, allegro udostępnia coś takiego jak dziennik zdarzeń i masz tam zakończone aukcje, oraz też jest metoda na to w tym ich SOAP'ie. Ale czy jesteś pewien że wszystkie aukcje będą wystawiane poprzez Twój skrypt?

Jeżeli masz pewność to zapisz sobie nr aukcji który zwróci Ci allegro i nr produktu w Twoim sklepie
Uruchom crona który będzie sprawdzał czy w dzienniku zdarzeń lub w innej metodzie (nie pamiętam jej nazwy) występuje sprzedaż dla danego produktu -> odhacz sobie stan i gotowe

Na marginesie, masz coś takiego jak Allegro sandbox załóż sobie tam konto i posprawdzaj które metody zwracają jakie dane i sobie to dostosuj bo "co jeśli KTOŚ ręcznie zakończy aukcję- jakieś pomysły ?" na to też najpewniej jest jakaś akcja w dzienniku zdarzeń a nawet jak nie ma to co Ci szkodzi? pomyśl tongue.gif (Zadanie domowe)

Wgl z tym curlem to debilny pomysł, allegro ma api z którego musisz korzystać, parasowanie elementów strony raz że jest debilne dwa z tego co wiem możesz narazić się na bana.

A tu masz link do API allegro http://allegro.pl/webapi bo widze że wpisanie w google Allegro API jest za ciężkie smile.gif
Posprawdzaj co tam mają i zostaw wiadomość dla potomnych.

Pozdrawiam
Przemek biggrin.gif
casperii
Źle mnie zrozumiałeś smile.gif Nie chodziło mi o wystawianie aukcji curlem (wystawiam poprzez API newAuctionExt)
Pytanie brzmiało jak sprawdzać aukcje które ktoś ręcznie zakończył by porównać to z bazą w której będę mieć nr aukcje smile.gif
przemek3697
Przeczytaj jeszcze raz co Ci napisałem.
Ale dla pewności, napisałem Ci że w API jest dziennik zdarzeń i Allegro posiada tryb testowy zwany Sandbox'em. Zarejestruj się tam i sprawdz czy dziennik zawiera informacje o tym że zakończyłeś aukcje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.