Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z wyświetlaniem: pierwszy rekord i trzy kolejne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bordovy
Witajcie smile.gif

Tak mi wpadło wieczorem do głowy, by wyróżnić ostatnio dodany materiał od pozostałych.
Dobra. Na stronie głównej wyświetlam cztery rekordy:
  1. $zap_new_news = "SELECT * FROM news WHERE cat=2 AND status=0 ORDER BY date DESC LIMIT 4";
  2. $wyn_new_news = mysql_query($zap_new_news);
  3. .
  4. .
  5. .

No i ok - wyświetla mi cztery ostatnie newsy. Chciałbym jednak, by ten najbardziej ostatni był wyświetlany inaczej niż pozostałe (z tym dam "se" radę), lecz nie wiem, jak rozwalić problem natępujący:

- wyświetl najostatniejszy news wink.gif
- i trzy pozostałe najostatniejsze

Nie wiem jak to inaczej ująć: może tak:
wyświetl cztery rekordy, ale ten najostatniejszy wyświetl mi inaczej

Ktoś...? Coś...?
markonix
To jest warstwa prezentacji, a nie logiki zapytania bo przecież nie będziesz tego rozbijał na 2 zapytania.
Po prostu przy wyświetlaniu wpisów, czyli w pętli przy jej pierwszym obrocie wyróżnij artykuł.
bordovy
Na początku myślałem właśnie o dwóch zapytaniach:
- jedno dla tego najbardziej ostatniego
- drugie dla trzech następnych najostatniejszych

Ale kurcze pętla mi się taka zrobiła, że "30 sekund dead"...

Jutro się wezmę za ten sel_firstchild, bo już dziś nie daję rady sad.gif

//edit
Jednak muszę zrobić dwa zapytania...
StrefaPi - przyda się w innym przypadku. W tym, który opisałem wcześniej, nie jest to dobre rozwiązanie - mam bardzo wiele DIVów , p, spanów itp... itd... Więc jeśli robię z pomocą przykładu, do którego podałeś link, to wtedy każdy pierwszy napotkany div, p, span... jest znaznaczony.

Wszystko jest w pętli, a moim zamierzeniem jest, by ten najostatniejszy (wyświetlany od lewej jako pierwszy) miał:
- inny rozmiar diva
- inny rozmiar obrazka
- inny rozmiar i kolor czcionki
Trzy kolejne mają być mniejsze...

markonix - również dziękuję za odp, jednak przeglądając na różnych stronach przykłady - ja po prostu tego nie czaję sad.gif Gdzieś np wyczytałem, że trzeba trochę (przynajmniej) znać smarty, opt, savant... Ile w tym prawdy - nie wiem, więc to ja mogę być w błędzie...

Także niestety - zostanę przy dwóch zapytaniach... Trudno...

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.