Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Konwertowanie pliku pdf ze zmiennymi php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iki
Witam, na początku chcę podziękować Wszystkim forumowiczom niosącym pomoc i pomagającym rozprawić się z męczącymi problemami. Bez Was moja nauka trwałaby 50x dłużej.

Teraz mam taki problem. Próbuję konwertować pliki pdf ze strony internetowej w PHP. Ogarnąłem fpdf i mdf, ale nie potrafię wrzucić do plików pdf zmiennych php pozyskanych z formularza. Na pewno są jakieś metody, których nie znam a szukam informacji na ten temat ponad tydzień... Wie ktoś jak to zrobić?
trueblue
Skoro ogarnąłeś FPDF i mPDF, to powinieneś wiedzieć jak "wrzucić" do pliku PDF zmienną z PHP.
A jeśli wiesz jak dobrać się do zmiennej z formularza z poziomu PHP, to te dwie umiejętności wystarczą.
iki
Robiłem to na logikę, przesłałem zmienne, pobrałem. W pliku pdf, tam gdzie powinna być zmienna było albo puste miejsce, albo ,,$zmienna" - zwykły tekst. Nie pamiętam czy w mpdf czy fpdf. W jednym było tak a w drugim tak.
Pyton_000
Kod Panie Kod...
iki
To jest mój kod próby już samego pliku php, pokazuje puste miejsca.
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. require_once('fpdf.php');
  5. define('FPDF_FONTPATH','/home/public_html/font/'); define('FPDF_FONTPATH','font/');
  6.  
  7.  
  8. $pdf=new FPDF();
  9. $pdf->AddPage();
  10.  
  11.  
  12. $pdf->SetFont('Helvetica','',12);
  13.  
  14.  
  15.  
  16.  
  17. $pdf->Cell(40,6,'Imie i nazwisko',1);
  18. $pdf->Cell(140,6,"$_SESSION['imie']"." "."$_SESSION['nazwisko']",1);
  19.  
  20.  
  21. $pdf->Output();
  22.  
  23.  
  24.  
  25. ?>

Ehh.... to mam teraz. Wcześniej kombinowałem więcej, ale usuwałem bo nie działało. mpdf też już usunąłem, bo wróciłem do fpdf...
Pyton_000
  1. "{$_SESSION['imie']} {$_SESSION['nazwisko']}"

Poza tym jesteś pewny że w sesji masz dane?

var_dump($_SESSION);
iki
Dalej nic, tak na 100%. W ogóle wydaje mi się, że to może cośod technicznej strony? Mam ten plik w fpdf/doc. To dobrze?

Pokombinuję trochę o odpiszę jeszcze bo wcześniej miałem lepsze kody.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.