Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include i kolizja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
minister1234
Sprawa wygląda tak, mamy stronę HTML, która znajduje się w index.php. Wyciąłem górę kodu i wrzuciłem do header.php. Środek kodu zostawiłem, a dół strony do footer.php
Główna strona jest dostępna dla osób, które nie są zarejestrowane, więc w pliku header.php dałem funkcję:

1.  
  2. if($_SESSION['zalogowany'] == 0) // jezeli wynosi 0 niezalogowany, 1 zalogowany
  3. { } else {
  4. header("panel.php");
  5. }

No i super, wszystko śmiga. Załóżmy, że użytkownik wszedł na www.nazwa-strony.pl/header.php (na te header.php) no i co ? Skrypt nie zrobi nic a ktoś będzie na tej podstronie. Chciałbym zablokować dostęp do plików typu header.php / footer.php dla użytkowników. Gdy wezmę odwrotnie to osoby zalogowane będą go widzieć a ja nie chcę aby ktoś widział tych plików. Ma ktoś może jakiś pomysł co tu można zrobić ? Może coś pogrzebać w .htaacess ?
viking
Możesz dać unikalną nazwę tych plików. A już na pewno powinny być poza głownym katalogiem wykonywalnym (public_html itp).
Tomplus
Bezpieczna praktyka i to od wielu lat to tak jak powiedział viking pliki powinny być po za głównym katalogiem.

Jeżeli mamy możliwość ustawienia dla domeny gdzie ma być główny katalog to możemy zrobić tak:
- /sciezka_serwera/moja_strona/public_html/
przyczym public_html, może być nazwane dowolnie tak jak chcemy, ale w tym katalogu musi być index.php

Następnie pliki dodatkowe mogą być:
- /sciezka_serwera/moja_strona/
lub
- /sciezka_serwera/moja_strona/include_php/

Jeżeli nie masz możliwości, aby dodawania plików wstecz na drzewku katalogów, to zrób po prostu tak:
- /sciezka_serwera/moja_strona/public_html/include_php/

a w .htaccess ustaw brak dostępu, albo w każdym pliku dodaj mały warunek:

1. if (!defined('WLASNA_STALA')) {
  2. header("Location: strona");
  3. }
minister1234
Cytat(Tomplus @ 24.06.2017, 07:48:46 ) *
a w .htaccess ustaw brak dostępu

Jak wygląda polecenie na blokowanie dostępu do danego katalogu ? Nigdy z .htaccess nie miałem do czynienia.
Tomplus
Przykładowy kod w .htaccess umożliwi tylko podgląd plików o rozszerzeniu jpg, gif oraz png.
Kod
Order Allow,Deny
Deny from all

<FilesMatch "\.(jpg|gif|png)$">
    Order Deny,Allow
    Allow from all
</FilesMatch>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.