Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FireBird
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
peyo
Mam zainstalowane:
Apache2.0
PHP5
FireBird (najnowsza wersja - nie pamietam numerka, nie jest istotny)

I teraz tak:
przy probie podlaczenia sie do firebirdowej bazy mam komunikat:
"Fatal error: Call to undefined function ibase_connect() in C:\Apache2\htdocs\test.php on line 7"

Wiem, odeslecie mnie pewnie do manuala na php.net , ale tam jest jeden myk, ktorego nie kapuje. Plik php.ini mam w c:\windows i wpisalem
magic_quotes_sybase = On

Dalej nastepuje tabelka InterBase configuration options ktorej nie kumam - gdzie mam umiescic te wpisy? mam sobie sam stworzyc w php.ini sekcje [Interbase] questionmark.gif?

Przykladowo:

[ibase]
allow_persistent="On"

questionmark.gif?

I co znaczy kolumna po prawej stronie z wartosciami: PHP_INI_SYSTEM, PHP_INI_ALL.

Zamierzam napisac w php czesc swojej pracy dyplomowej, ktora robie w Delphi/Firebird. Pomozcie prosze - co musze wpisac i gdzie?

BTW - czy nie musze jakos zaladowac php_interbase.dll ? Gdzie jesli tak ?
DeyV
wystarczy usunąć średnik w lini

extension=php_interbase.dll

i
Cytat
Note to Win32 Users: In order to enable this module on a Windows environment, you must copy gds32.dll from the DLL folder of the php/Win32 binary package to the SYSTEM32 folder of your windows machine. (Ex: C:\WINNT\SYSTEM32 or C:\WINDOWS\SYSTEM32). In case you installed the InterBase database server on the same machine php is running on, you will have this DLL already. Therefore you don't need to copy gds32.dll from the DLL folder.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.