Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Classa i header()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MESSIAH :)
Mam mały projekt złożony z kilku plików. Są to pliki pomieszane z html i niektóre z nich zawierają przekierowanie header() w index.php mam zadeklarowaną zmienną z klasą połączeń i po przekierowaniu do innego pliku muszę ponownie includować oraz deklarować tą samą klasę. Jak to uprościć? Zrobić template compiler?
nospor
Moze pokaz cala strukture bo ciezko wyobrazic sobie o czym mowisz.

Z drugiej strony wyglada to tak, jakbys mial kilka glownych plikow - co jest bledem rzecz jasna. Wszystkie akcje powinny przechodzic przez jeden index.php i to w nim powinno sie deklarowac wszystkie niezbedne obiekty - wowczas nie masz problemu ze musisz gdziec cos duplikowac
MESSIAH :)
Dla całej struktury brakło by strony forum. Po prostu mam w projekcie dużo plików które są wymieszane z HTML i PHP ogólnie wszystko działa tylko mam problem z przekierowaniem zmiennych tzn. chciałbym użyć klasy z np: database.php o nazwie PDO w innych plikach tk aby użyć tylko raz
  1. new PDO
a nie za każdym razem w każdym pliku podawać tą samą regułę.
Tomplus
Pewnie o czymś takim jak autoloader nie słyszałeś?
Warto dodać takie narzędzie, dzięki temu będziesz wczytywać klasy bez wczytywania wielu plików.
nospor
@Tomplus naprawde uzwazasz ze autoloader pomoze podczas ladowania klasy PDO? wink.gif A nawet jakby to byla inna klasa to rowniez nie rozwiazuje to problemu autora w zaden sposob.

@MESSIAH juz ci napisalem w pierwszym poscie co masz zrobic.
Cytat
Z drugiej strony wyglada to tak, jakbys mial kilka glownych plikow - co jest bledem rzecz jasna. Wszystkie akcje powinny przechodzic przez jeden index.php i to w nim powinno sie deklarowac wszystkie niezbedne obiekty - wowczas nie masz problemu ze musisz gdziec cos duplikowac

Poczytaj rowniez o takich rzeczach jak DI, SOLID i inne wzorce projektowe
Tomplus
Akurat nie klasy PDO, bo ta klasa jest wbudowana w PHP, tak wiem smile.gif

Ale prawdopodobnie chodzi mu o coś innego, a new PDO to tylko przykład.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.