Zmagam się z problemem który swoim istnieniem mnie mocno zaskoczył. Problem wygląda w ten sposób że jeśli chce przesłać dłuższy tekst do bazy danych to po prostu jest to niemożliwe ( tekst który chciałbym przesłać ma 3895 - na podstawie skryptu js który napisałem by policzyć znaki pod ten problem). Ale z tekstami krótszymi wszystko zapisuje się normalnie jakby nigdy nic. Szukałem w internecie jakiś rozwiązań, które ostatecznie nie pomogły. Początkowo myślałem że chodzi o ograniczenia w ilości znaków zmiennej post, lecz gdy przesłałem ten długi tekst i wydrukowałęm sobie zawartość zmiennej post ( print_r($_POST) ) z tego co widziałem wynikało że wszystkie dane zostały przekazane !
W celu rozwiązania tego problemu zrobiłem następujące rzeczy
a) w pliku php.ini max_input_vars nastawiłem na 10000 a post_max_size na 100

c) kolumna w bazie danych danych która ma mieścić długie teksty zostala znastawiona na 10000 znaków w typie varchar
Problem jest o tyle kłopotliwy że napracowałem się nad własnym portalikiem i nie mogę rzucać dłuższych artykułów. Poniżej przedstawiam kod skryptu php za pomocą którego staram się rozwiązać problem ( to radykalnie uproszczony skrypt tamtego właściwego pliku, ale problem ten sam ) . Z góry dziękuję za odpowiedzi

<html> <head> <meta charset="utf8" /> <script type="text/javascript" src="jquery.js"></script> <script type="text/javascript" > function miernik() // mierzenie i wyświetlanie ilości znaków w textarea { var take = document.querySelector('#tekst') ; var take2 = take.value ; alert(take2.length) ; } </script> </head> <body> <br> <br><a href="mega.php">odśwież</a> <br> <br><input type="submit" onclick="miernik()" value="ile_znaków" /> <br> <form action="" method="POST"> <br><input type="text" name="title" /> <br><textarea id="tekst" name="tekst"></textarea> <br><input type="submit" value="ENTER" /> </form> <?php // C:\WebServ\php\php.ini $title = $_POST['title'] ; $tekst = $_POST['tekst'] ; { $to = "insert `teksty` set `title`='".$title."' , `tekst`='".$tekst."' " ; if($qr) else } ?> </body> </html>