Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Stworzona funkcja w warunku if powoduje niewyświetlenie niczego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xSebaPL
Witam wszystkich, dzisiaj tworząc funkcje natrafiłem na mały problem którego nie potrafię rozwiązać.
  1. <?php include("/functions/phpfunctions.php"); if (isUserSigned()) { ?>
  2. <a id="logOutButton">Sign Out</a>
  3. <a id="profileButton" href="../profile.php">Profile</a>
  4. <?php } else { ?>
  5. <a id="signInButton">Sign in</a>
  6. <?php } ?>

Po dodaniu warunku if powoduje on nie wyświetlenie niczego co się znajduje za nim, nie tylko obiektów wewnątrz, lecz także całej strony za tym. Po zakomentowaniu go(//) wszystko normalnie działą, więc problemem musi być coś w funkcji isUserSigned():
  1. include("../db.php");
  2.  
  3. function isUserSigned() {
  4. if(!isset($_COOKIE["NIK"])||!isset($_COOKIE["TOC"])) {
  5. return false;
  6. } else {
  7. $nik = $_COOKIE["NIK"];
  8. $token = $_COOKIE["TOC"];
  9. $stmt = $pdo->prepare("SELECT * FROM tokens WHERE nik=? AND token=?");
  10. $stmt->execute([$nik, $token]);
  11. $isToken = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
  12. if (count($isToken['userID'])>0) {
  13. return true;
  14. } else {
  15. return false;
  16. }
  17. }
  18. }

Problem w tym że zabardzo nie wiem co może to powodować, jako iż nie wyświetla się żaden błąd strony. Szperając po internecie niemogłem na nic trafić, zwłaszcza że nie wiem czy to błąd kodu, czy jakiegoś cholernie malutkiego niedopatrzenia. Z góry dziekuje za pomoc
viking
W funkcji var_dump($pdo); I poczytaj o raportowaniu błędów.
xSebaPL
Zwróciło null, to chyba znaczy że coś nie tak jest z połączeniem. No i @viking? Możesz polecić artykuł jakiś o reportowaniu błędów? Obojętnie po polsku czy angielsku. Kuleje w tym miejscu, jedyne z czego korzystam to F12, i jak zobacze jakiś błąd, to szukam po prostu usterki w stogu siana. Dlatego przydało by mi się coś dobrego żeby się w to bardziej zagłębnić.
viking
To są podstawy http://php.net/manual/en/language.variables.scope.php
Raportowanie to 2 linie które masz w przypiętym temacie opisane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.