Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SF3]przekazanie zmiennych miedzy akcjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mike287
cześć,

jest jakiś sposób żeby przekazać zmienne między akcjami ale nie chce żeby były przekazywane w URL, wiec wysłanie ich przez
  1. "test" => $test
i odczyt w innej akcji, odpada...
markonix
Sesja, ukryte pola (POST), cookies (kolejność nieprzypadkowa).
mrk9109
Przykład:

1. <input type="hidden" name="test" value="'.$test.'">
nospor
@mrk9109 jak juz tak bardzo chcesz powtorzyc banalna rzecz (nie poraz pierwszy zreszta), ktora powiedzieli poprzednicy, to chociaz wstawial przyklad ktory ma rece i nogi. Wstawiles prosty kawalek kodu wyrwany z kontekstu a przez co ten kod nie ma zadnego sensu dla osoby poczatkujacej. Bo zakladam, ze kierowales go do osoby poczatkujacej bo kazda inna po hasle "ukryte pola" sama by sie domyslila jak powinien wygladac kod tongue.gif
mike287
dzieki ale, nie chodzi mi o przekazanie tego przez formularz, to wiem ze moglbym ukryc.
chodzi mi raczej o cos w stylu:

1. public function sessionAction(Request $request)
  2. {
  3.  
  4. $email = $login['email'];
  5.  
  6. return $this->redirectToRoute('sessionUser', array(
  7. 'code' => $code,
  8.  
  9. ));
  10.  
  11. /**
  12.   * @Route("/sessionUser/{code}", defaults={"code" = ""}, name="sessionUser")
  13.   * @Template()
  14.   */
  15. public function sessionUserAction(Request $request, $code)
  16. {
  17. // i tu powiedzmy tez chcialbym miec $email z akcji session, i nie przekazywac go tak jak $code w URL
  18. }
  19.  

nospor
No niestety ale pozostaje ci w takim razie tylko sesja. Od biedy mozesz bawic sie w szyfrowanie albo zapisywanie tego gdzies, np w bazie, przekazywac jakis identyfikator dotego wpisu i na jego podstawie pobierac wartosci. Ale to sie sprowadza wowczas i tak do tego co robi sesja wink.gif

A moze poprostu napisz po co ci to?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.