Na początek podam ze strukturę bazy znajdziecie pod adresem: http://fallnet.sytes.net/siec-bud/export.jpg. Jesli chcecie poznac przykladowe dane to zapraszam pod adres: http://fallnet.sytes.net/siec-bud/index.php gdzie jest proste menu do wyswietlania danych z tabel co poznacie nizej

Mam problem z sformułowaniem zapytania w sql`u. Sprawa wygląda mniej więcej tak:
Mam tabelę z nazwami cech (_cn), tablę z wartościami cech (_cw), tabelę z cechami przypisanymi do produktu (_cp) i tablę produkt (_prod). Strukturę i relacje znajdziecie w linku który podałem powyżej. Dla pewności zamieszczam sql`owe odpowiedniki:
CREATE TABLE _prod ( id_prod Int NOT NULL AUTO_INCREMENT, id_kat Float(0,0) NOT NULL, id_jm Int NOT NULL, PRIMARY KEY (id_prod)) TYPE = MyISAM ROW_FORMAT = DEFAULT; CREATE TABLE _kat ( id_kat Float(0,0) NOT NULL AUTO_INCREMENT, nk Varchar(20), kn Int NOT NULL, PRIMARY KEY (id_kat)) TYPE = MyISAM ROW_FORMAT = DEFAULT; CREATE TABLE _jm ( id_jm Int NOT NULL AUTO_INCREMENT, jm_skrot Varchar(20), jm_pelna_nazwa Varchar(20), PRIMARY KEY (id_jm)) TYPE = MyISAM ROW_FORMAT = DEFAULT; CREATE TABLE _cn ( id_cn Int NOT NULL AUTO_INCREMENT, cn Varchar(20), PRIMARY KEY (id_cn)) TYPE = MyISAM ROW_FORMAT = DEFAULT; CREATE TABLE _cp ( id_cp Int NOT NULL AUTO_INCREMENT, id_cw Int NOT NULL, id_prod Int NOT NULL, PRIMARY KEY (id_cp)) TYPE = MyISAM ROW_FORMAT = DEFAULT; CREATE TABLE _cw ( id_cw Int NOT NULL AUTO_INCREMENT, cw Varchar(20), id_cn Int NOT NULL, PRIMARY KEY (id_cw)) TYPE = MyISAM ROW_FORMAT = DEFAULT;
I wszystko było by w porządku, gdyby nie to, że każdy produkt ma WIELE cech. tzn:
Kod
"SELECT _kat.kn, _cw.cw, _jm.jm_skrot, FROM _kat, _cw, _jm, _cp WHERE _prod.id_prod=_cp.id_prod";
(to zapytanie moze byc nie poprawne) wyswietli mi wszystko za wyjatkiem tego ze podana bedzie jedna cecha (a dokladnie jej wartosc).....czyli np:
|kategoria|nazwa|jednostka miary|
a (w zaleznosci od ilosci cech) chce otrzymac:
|kategoria|nazwa|model|typ|wysokosc|itp......|jednostka miary|
to chyba jest cos w stylu tabeli przestawnej? Kompletnie nie wiem jak to rozwiazac... nawet nie jestem pewien czy po prostu w samym php trzeba inaczej pobrac dane?
Z góry dziękuje za (p)odpowiedzi
pozdrawiam
Marcin
edit:
a jeszcze jedno.. troche poteoretyzuje.. czy przy takiej strukturze tabeli, bede mial mozliwosc rozroznienia produktu i jego cech .. tzn czy nie powinienem dodac jeszcze jedenej tabeli(encji) z _cp.id_cp i _prod.id_prod? Macie jakies sugestie?