Mam plik rezerwacja.php - tam utworzony kalendarz, dane są pobierane z parametrów typu $_GET z linku np.
http://localhost/rezerwacja/2018/08/14
2018 przypisuje do zmiennej $rok, 08 przypisuje do zmiennej $miesiac, oraz 14 przypisuje do zmiennej $dzien
Efekt który chce uzyskać to te zmienne $rok, $miesiac, $dzien przekazać dalej w formularzu.
Na chwilę obecną to utworzone w ten sposób:
$rok = $_GET['rok'];
$miesiac = $_GET['miesiac'];
$dzien = $_GET['dzien'];
no i ogólnie rozpatrzyłem różne przypadki ze jak uzytkownik nie poda tych parametrów w linku to ustawi aktualny rok miesiac i dzien i przypisze to do zmiennych $rok, $miesiac, $dzien.
Teraz chciałbym te zmienne przekazać dalej $rok, $miesiac, $dzien i nie wiem czy lepiej wymagać zalogowania się uzytkownika i zastąpić te zmienne zmiennymi typu SESSION:
$_SESSION['rok'] = $_GET['rok'];
$_SESSION['miesiac'] = $_GET['miesiac'];
$_SESSION['dzien'] = $_GET['dzien'];
czy przypisać do zmiennych typu POST, ale to chyba w ogole głupota i nie ma sensu
$_POST['rok'] = $_GET['rok'];
$_POST['miesiac'] = $_GET['miesiac'];
$_POST['dzien'] = $_GET['dzien'];
Mam w tym samym pliku formularz:
<form action="/zarezerwowany.php" method="post"> Wybierz godzinę rozpoczęcia wizyty: <select name="data_rozp"> <option value="0"> 08:00</option> <option value="1"> 08:30</option> <option value="2"> 09:00</option> <option value="3"> 09:30</option> <option value="4"> 10:00</option> </select> <br /><br /> Wybierz godzinę zakończenia wizyty: <select name="data_zak"> <option value="0"> 08:00</option> <option value="1"> 08:30</option> <option value="2"> 09:00</option> <option value="3"> 09:30</option> <option value="4"> 10:00</option> <option value="5"> 10:30</option> </select> <br /><br /> <input type="submit" value="Rezerwuj!" /> </form>
Efekt który chce osiągnąć to przekazać wcześniej uzyskane zmienne $rok, $miesiac, $dzien oraz pola wyboru data_rozp i data_zak i zapisać je w bazie danych w tabeli rezerwacja w kolumnie data_rozp: yyyy-mm-dd hh:mm:ss oraz data_zak: yyyy-mm-dd hh:mm:ss
Myślałem jeszcze to przekazać w ten sposób, że w formularzu dodać:
<?php ?>
Jakieś rady / sugestie?