jak pobrać aktualne współrzędne kursora nie chodzi mi o ciągle pobieranie tylko odświeżam stronę i tam gdzie jest kursor jest napisane x: i y:
musi być w php wszędzie szukałem ale było w javascript
viking
22.12.2018, 16:15:45
Php to język interpretowany po stronie serwera.
michalbd93
22.12.2018, 16:20:02
znalazłem coś takiego w js
<script type="text/javascript"> window.onload = init; function init() { if (window.Event) { document.captureEvents(Event.MOUSEMOVE); } document.onmousemove = getCursorXY; }
function getCursorXY(e) { var x = (window.Event) ? e.pageX : event.clientX + (document.documentElement.scrollLeft ? document.documentElement.scrollLeft : document.body.scrollLeft); var y = (window.Event) ? e.pageY : event.clientY + (document.documentElement.scrollTop ? document.documentElement.scrollTop : document.body.scrollTop); document.write(x); } alert(cursorY) </script>
da się jakoś te współrzędne przypisać do php bez ożycia ajaxa? bo to normalnie będzie się odświeżać
emillo91
25.12.2018, 00:31:11
Niestety ale żeby zapamiętać współrzędne kursora to samo php nie wchodzi w grę. Musiałbyś zapisać gdzieś do pliku współrzędne kursora w momencie odświeżania strony a później pobrać je w php. Są przykłady wykrywania momentu odświeżania strony w js np: