Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przkierowanie na serwery poczty
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Bondar91
Witam,

mam takie pytanko. Mam sobie domene na aftermarkecie. Mam sobie dla tej domeny przypisane rekordy A i CNAME kierujące na zewnętrzne serwery do których nie mam dostępu. Chciałbym w jakiś sposób móc tworzyć dla tej domeny konta mailowe, w jaki sposób mogę to zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc
viking
A możesz stworzyć dla niej rekordy MX?
Bondar91
Mam w aftermarkecie możliwość przypisania rekordów MX, ale czy przypadkiem nie muszę posiadać hostingu i utworzonej w tym hostingu domeny takiej jak na aftermarkecie. Wtedy na tym hostingu tworzył bym skrzynki mailowe, tylko czy rekord mx wtedy muszę przypisać na aftermarkecie czy na hostingu smile.gif?
vokiel
Jeśli chcesz mieć pocztę musisz mieć serwer pocztowy (tak, to może być zwykły hosting gdzie domenę przekierujesz).

Rekordy DNS przypisujesz tam gdzie masz domenę zaparkowaną, czyli w Twoim przypadku w Aftermarket.
Bondar91
OK, a co rozumiesz przez pojęcie Rekordy DNS przypisujesz smile.gif. Ogólnie tak stworzyłem domenę na serwerze. Ta domena ma nadal na aftermarkecie przypisane rekordy CNAME i A i dodam, że nie mogę ich zmienic. Co dalej powinienem zrobić ?
vokiel
Pytanie główne, czy chcesz mieć wszystko na tym serwerze, czy tylko pocztę i np subdomenę.

Jeśli wszystko, to po prostu delegujesz domenę do usługodawcy hostingowego (tam ją parkujesz).

Opcja druga - czyli wybrane usługi. Po prostu w DNS konfigurujesz to co chcesz, czy np nowy rekord A/CNAME/MX.

Tak czy inaczej, musisz dodać domenę na hostingu, aby serwer tam wiedział, że ma ją obsługiwać.
Bondar91
Muszę mieć tylko pocztę, aplikacja ma zostać nienaruszona. Stworzyłem ta domenę na hostingu, teraz za bardzo nie wiem czy muszę na hostingu ustawić rekord ma czy na aftermarkecie?
Pyton_000
MX ustawiasz normalnie na adres tam gdzie masz serwer pocztowy. Domeny nigdzie nie ruszasz.
Bondar91
Ok dzięki, czyli jak chce korzystać z kont na tym hostingu to tam dodaje rekord mx, a jak nie mam podanego rekordu mx to poprostu ustawiam rekord A typ mail i wartość adres ip serwera zewnętrznego?
Pyton_000
MX jest potrzebny żeby móc odbierać wiadomości na serwerze
Bondar91
Temat zamykam, problem rozwiązany smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.