Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sciaganie pliku po nacisnieciu na link
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ikioloak
Chodzi o to zeby po nacisnieciu na link otwieralo sie okionko: zapisz plik na dysku. Plikami tymi sa obrazki jpg i dzwieki mid. W przypadku jpg to mi prawie wyszlo.

Tak wyglada link:
  1. <a href="tap_down.php?link=obrazek.jpg">Obrazek</a>

A strona tap_down.php:
  1. <?php
  2.  
  3. $zawartosc_pliku = file_get_contents( 'tapety/'.$_GET[&#092;"link\"] );
  4. header( 'Content-Type: image/jpeg' );
  5. $header=&#092;"Content-Disposition: attachment; filename=tapety/\".$_GET[\"link\"].\";\";
  6. header($header );
  7.  
  8. print( $zawartosc_pliku );
  9.  
  10. ?>

Pewnie to mozna zrobic inaczej i lepiej ale odziwo dziala ale pod Opera a w IE tez plik sie pobiera ale domyslna nazwa pobieranego pliku w okienku pobierania to nie jest zawartosc $_GET["link"] (jak jest w Operze) lecz tap_down.jpg. Nie wiecie o co moze z tym chodzic?

A z plikami midi to juz w ogole mi nie idzie..

dzwon_down.php
  1. <?php
  2.  
  3. $zawartosc_pliku = file_get_contents( 'dzwonki/'.$_GET[&#092;"link\"].\".\".$_GET[\"ext\"] );
  4. header( 'Content-Type: audio/midi' );
  5. $header=&#092;"Content-Disposition: attachment; filename=dzwonki/\".$_GET[\"link\"].\".\".$_GET[\"ext\"].\";\";
  6. header($header );
  7.  
  8. print( $zawartosc_pliku );
  9.  
  10. ?>

gdzie $_GET["ext"] to jest rozszerzenie pliku. W Operze otwiera sie okienko do zapisywania ale jednoczesnie zaczyna leciec dzwiek a jak sie da zapisz to i tak sie nic nie zapisuje. IE natomiast chce otworzyc ten plik a nie zapisac.

Na pewno wiecie co tu jest zle - przegladalem forum ale nie znalazlem rozwiazania mojego problemu..
crash
Było już na forum poszukaj. A przy filename nie podawaj ścieżki tylko samą nazwę pliku.
ikioloak
To Crashu bede wdzieczny jesli dasz mi linka do tematu bo szukałem i jakos nie moge znalezc.
aleksander
Cytat(ikioloak @ 2005-02-13 20:24:41)
To Crashu bede wdzieczny jesli dasz mi linka do tematu bo szukałem i jakos nie moge znalezc.

A od czego masz wyszukiwarke?
ikioloak
To wlasnie wyszukiwarka szukalem! Czy to jest taki problem napisac co i jak? No chyba ze rowniez nie wiecie to rozumiem..

Dobra problem z tym obrazkiem sie rozwiazal.. przeszukam jeszcze raz forum. dzieki Crashu za to filename.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.