Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nowy phpMyAdmin i ogonki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Riklaunim
Mam phpMyAdmina 2.6.0-pl3 i MySQL 4.1.7 (php 5.03) pod Linuksem - XAMPP 1.4.11. W tej jaki poprzedniej wersji każda tabela czy pole w tabeli ma coś takiego jak "System porównań" lub po english - Collation. Praktycznie wszędzie mam "latin1_swedish_ci". Problem pojawił się przy imporcie kopii baz danych wykonanych przez "starszego" phpMyAdmina szlag trafia niektóre ogonki tongue.gif wstawia znaki zapytania. Jak poustawiać te kodowania żeby się nie chrzaniło?
Strus
Zacząć od początku - wyczyścić bazę.
1. Ustawić kodowanie na takie jakie jest kopi zapasowej
2. Wczytać kopię
3. Zmienić kodowanie

W tej a nie innej kolejnośći winksmiley.jpg
Miela
A ja mam takie pytanie.

Został zaktualizowany phpmyadmin i wszystko było dobrze. I nagle teraz coś się stało, ja nic nie zmieniałem. Dodałem jakiś tekst do bazy, z polskimi znakami, za pomocą skryptu. I widziałem, że polskie znaki były wyświetlane.
Wszedłem jeszcze raz na stronę, po dniu. I zamiast polskich znaków są znaki zapytania. Dlaczego?
angel2953
Cytat(Riklaunim @ 2005-02-17 18:03:08)
Praktycznie wszędzie mam "latin1_swedish_ci".

spróbuj zmienić na latin2_general_ci może pomoże...
bigZbig
Nie pociesze Cie bo sam walcze juz z nowym phpMyAdminem od dluzszego czasu i zmienialem systemy porownan na latin2 potem dla utf8, zarowno dla calej bazy, poszczegolnych tabel, czy nawet wierszy. Grzebalem rownierz w w plikach konfiguracyjnych MySQLa bo gdzies tam doczytalem, ze to moze pomoc. Sprawdzalem tez czy przypadkiem w ustawieniach apacha nie mam ustawionego np. latin1 jako kodowania domyslnego.

I wszystko na nic bo jesli nawet udalo mi sie tak poustawiac opcje, ze tekst wprowadzany za pomoca phpMyAdmina byl przez phpMyAdmina poprawnie wyswietlany to z kolei na stronie wyswietlaly sie krzaki pomimo poprawnie ustawionego parametru meta.

Jedno co mnie ratowalo, to to ze tekst wprowadzany za posrednictwem stworzonego przezemnie formularza jest poprawnie przechowywany i poprawnie wyswietlany w bazie niezaleznie od tego jaki system porownan wybralem przy tworzeniu nowej bazy danych w phpMyAdminie. Wnioskuje z tego ze MySQL dziala poprawnie za to nowy phpMyAdmin cos nie zabardzo.
saper
Dobrze więc może uściślijmy temat smile.gif. Jak należy ustawić phpMyAdmin'a żeby poprawnie działał z polskimi literami (mam tu na myśli takie jego funkcjonowanie abym mógł wstawiać nowe rekordy do bazy poprzez niego, aby na stronie polskie litery się potem dobrze wyświetlały, oraz aby poprawnie były wyświetlane przez samego phpMyAdmin'a). Czyli mówiąc prościej, co ustawić w polu "Language", "System kodowania znaków dla MySQL" i " System porównań dla połączenia MySQL" oraz jakie systemy porównań powinny byc ustawione bezpośrednio w kolumnach tabel.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.