Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sygnatury użytkowników
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
seaquest
W związku z tym, że pojawiają się coraz wymyślniejsze sygnatury na forum informujemy że aby móc używać sygnatury obrazkowej: musi ona posiadac przezroczyste tlo i byc zgodna z designem forum

Obecnie z tego co wiemy z systemów sygnatur kryteria te spełnia tylko signer.idn.net.pl
Inne sygnatury obrazkowe nie sa w tym momencie dozwolone chyba ze nie odbiegaja od designu forum (jezeli tak jest, to prosze o PW do mnie z informacja o serwisie udostepniajacym takie sygnatury).
Strus
Cytat(seaquest @ 2005-02-21 21:41:27)
W związku z tym, że pojawiają się coraz wymyślniejsze sygnatury na forum informujemy że aby móc używać sygnatury obrazkowej: musi ona posiadac przezroczyste tlo i byc zgodna z designem forum

Problem z przezroczystym tłem jest taki, że większość ludzi używa IE. A ten nie obsługuje kanału alpha i zamiast niego wstawia jakieś tło, róznie bywa czasem niebieskie czasem pomarańczowe a z reguły szare.

Czyli w praktyce każdy kto użyje jakiejkolwiej innej przeglądarki niż Internet Explorer będzie widział co ma widzieć a IEowiec zobaczy różowy kolor tła zamias przezroczystości co się ma nijak z desingiem strony winksmiley.jpg
hwao
To trochę tak jakby mówić ze użytkownicy przeglądarkę tekstowych (lynx) nie będą widzieć, co pisze na rysunku. IE niestety już od x lat nie wydało porządnej poprawki, która dostosują ta przeglądarka, do jakich kolwiek standardów poza tymi narzucanymi przez MS.

To niestety ( ;-) ) nie nasza wina. Jednak jak jakąś sygnaturka wyjątkowo przeszkadza w przeglądaniu forum to proszę o i po prostu poproszę autora sygnaturki, aby cos z tym zrobił (ewentualnie usunę sygnaturkę).
dr_bonzo
Posty na tym forum maja tylko dwa kolory tla -- dosyc zblizone do siebie -- wiec jak nie chcesz robic przezroczystego tla to ustaw jako tlo jeden z kolorow, lub kolor miedzy nimi (#EFEEEC).
tiraeth
A może poprostu wyłączyć sygnatury? I tak użytkownicy nic sensownego (najczęściej) tam nie piszą smile.gif No i zawsze jest to mniej bajtów do załadowania biggrin.gif

ps. Czy mi się wydaje, czy (n)IE obsługuje GIF'y i ich przezroczystość
Vertical
Cytat
I tak użytkownicy nic sensownego (najczęściej) tam nie piszą

Piszą. Na przykład informacje o warsztacie. Zapobiega to dodatkowemu spamowi na forum ("a na jakim systemie pracujesz?", "a jakiego Apache używasz?").
kszychu
Cytat(Vertical @ 2005-02-22 11:58:00)
Zapobiega to dodatkowemu spamowi na forum ("a na jakim systemie pracujesz?", "a jakiego Apache używasz?").

"A co myślą o Tobie kumple?" laugh.gif
dr_bonzo
Nie pisza tam nic sensownego bo nie musza -- od tego jest tresc posta.
yavaho
W czym macie problem z tym przezroczystym tlem? IE nie obsluguje kanalu alpha tylko w plikach PNG 24bit.
Ale nie ma zadnego problemu z przezroczystoscia w plikach GIF lub PNG-8bit. Bo tak naprawde w tych formatach nie ma przezroczystego koloru. Podczas zapisu obrazka do GIF lub PNG-8bit wybierany jest jeden kolor, ktory bedzie pozniej traktowany jako niewidoczny.
Fipaj
Mam pytanie o sygnatury (chyba nie oddala się za bardzo od tematu?? jeśli tak, sorki): jaka czcionka zastosowana jest w tych sygnaturkach??
tiraeth
Verdana? czy mi się tylko tak wydaję :roll2:
Strus
Cytat("hwao")
To trochę tak jakby mówić ze użytkownicy przeglądarkę tekstowych (lynx) nie będą widzieć, co pisze na rysunku.

Ja tak nie powiedziałem winksmiley.jpg Użytkownicy tekstowych "widzą" co jest napisane na obrazku, od tego jest znacznik alt=";-)"

Cytat("yavaho")
W czym macie problem z tym przezroczystym tlem? IE nie obsluguje kanalu alpha tylko w plikach PNG 24bit.
Ale nie ma zadnego problemu z przezroczystoscia w plikach GIF

No właśnie z GIF-ami jest problem chodzi o algorytm do kompresji, ale nie będę się wypowiadał bo nie pamiętam czy dotyczy on wykorzystywania ich nie pobierając za to opłaty (czyli w sygnaturze)
Bakus
IDNSigner korzysta ze standardowej czcionki dostępnej w php o identyfikatorze "4".
PNG jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem - by korzystać z GIFów trzeba posiadać GD w wersji 1 a ja mam na serwerze zainstalowane znacznie wydajniejsze GD 2...
Poza tym u mnie (Win2k IE6) nie ma problemu z przeźroczystością sygnaturek generowanych przez IDNSigner.

Osoby zainteresowane sygnaturkami zapraszam tu:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=21023

By uniknąć postów nie dotyczących tematu - zamykam. Ewentualne uwagi proszę pisać na PW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.