Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kodowanie haseł za pomocą password_hash() O czym należy pamiętać.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
luis2luis
Witam.

Ostatnio troszeczke wziąłem się za sprawe bezpieczeństwa.

Używam następującej funkcji do kodowania haseł:

1. password_hash($_POST['pass'], PASSWORD_BCRYPT);

Czy takie użycie funkcji jest poprawne?

W manualu jest np parametr 'PASSWORD_DEFAULT' widziałem też w różnych kodach jak podawali jako drugi parametr tzw salt.

--- Edit ---
Jeżeli hasła mam już hashowane w sposób jaki podałem to już nic nie powinienem zmieniac?
Tomplus
Jeżeli chodzi o sól to bardzo fajnie wytłumaczone jest tutaj: https://auth0.com/blog/adding-salt-to-hashi...tore-passwords/

W skrócie:

viking
A widziałeś
Warning
The salt option has been deprecated as of PHP 7.0.0. It is now preferred to simply use the salt that is generated by default.
luis2luis
Cytat(viking @ 8.02.2020, 10:12:53 ) *
A widziałeś
Warning
The salt option has been deprecated as of PHP 7.0.0. It is now preferred to simply use the salt that is generated by default.

Nie próbowałem wywołać tej funkcji z Salt. W takim razie z SALT rezygnujemy.

"that is generated by default." czyli optymalnie byłoby użyć parametru PASSWORD_DEFAULT ?

viking
Czyli znaczy to że jak użyjesz default a w przyszłości zamienia algorytm na argon to żaden użytkownik ci się nie zaloguje. Powinieneś mieć kontrolę nad tym.
vokiel
W nowszych wersjach rekomendowany jest argon2 ale możesz używać auto, wtedy PHP samo wybierze najlepszy dostępny w systemie algorytm.
luis2luis
Cytat(vokiel @ 8.02.2020, 17:23:20 ) *
W nowszych wersjach rekomendowany jest argon2 ale możesz używać auto, wtedy PHP samo wybierze najlepszy dostępny w systemie algorytm.

Auto nie chce, muszę zdecydować sięna jeden rodzaj.

Obecnie mam PASSWORD_BCRYPT i zostane przy tym w takim razie.
Tomplus
Ja osobiście także polecam Argon2, ale jak już stwórz sobie system zmiany systemu hashowania.
luis2luis
Cytat(Tomplus @ 9.02.2020, 20:13:41 ) *
Ja osobiście także polecam Argon2, ale jak już stwórz sobie system zmiany systemu hashowania.

Miałem jużcoś takiego. Że weryfikowałem nnowym mechanizmem i starym. i jak weryfikacja starym była ok wtedy zapisywałem w bazie zmienione już nowym sposobem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.