Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Swoole problem z autoryzacją użytkowników.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Generic
Cześć, w jednym z projektów, który działa na serwerze nginx, wdrożyłem swoole w celu poprawy wydajności aplikacji. Projekt, działa i poprawa wydajności jest zauważalna. Jednak podczas manualnego testowania logowania zauważyłem problem wynikający z poprawnej obsługi autoryzacji użytkowników. W momencie kiedy mam otwarte dwie zakładki - zwykłą oraz w trybie prywatnym, przy logowaniu w jednej z nich zostaje również zalogowany w drugiej gdzie nie powinienem być logowany lub mieć możliwość zalogowania do innego konta. Przed wdrożeniem swoole, autoryzacja działała poprawnie. Ustawienie nginx zawiera konfigurację z ssl i proxy_pass do serwera http swoole. Zastanawiam się z czego może wynikać problem i gdzie szukać jego przyczyny? Być może ktoś jest w stanie podpowiedzieć co może stanowić problem. Aplikacja bazuje na frameworku Laravel 8 z PHP w wersji 8.0.7.
nospor
Ze wzgledu na swoja specyfike, swoole nie dziala zbyt dobrze ze standardowymi sesjami.
Jest pare rozszerzen by to poprawic, poszukaj
Generic
Działa, poprawka sprowadzała się do dodania dwóch brakujących providerów w konfiguracji smile.gif
nospor
Mozesz zarzucic zmiany jakie zrobiles?
Generic
W dodanej composerem paczce swooletw/laravel-swoole wygenerowałem plik konfiguracyjny swoole_http.php do katalogu config. W pliku pod kluczem providers dodałem Illuminate\Auth\AuthServiceProvider::class i App\Providers\AuthServiceProvider::class. Po ponownym uruchomieniu serwera swoole i restarcie nginx, logowanie użytkowników zaczęło działać poprawnie.
nospor
Super, dzieki
Generic
Wrócę do tematu. W moim przypadku uzyskałem efekt odwrotny do zamierzonego tzn. aplikacja działająca na serwerze nginx i php-fpm w teście wrk zwróciła lepszy wynik niż przy nginx i swoole. Test przeprowadziłem na tym samym serwerze więc odpada kwestia środowiska. Konfiguracja zostałą przeprowadzona w oparciu o informacje znalezione w google. Być może coś przeoczyłem i nie jestem w stanie wskazać skąd ten słabszy wynik. Jeśli korzystasz ze swoole lub ktoś z forumowiczów, to jak wygląda to u Was?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.