Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Laravel]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
atze_
Cześć,

Potrzebuję pomocy w zmianie frameworka z Koseven na Laravel.

Do tej pory pracowałem na Koseven. Mam wypracowany odpowiadającą mi strukturę. Niestety Koseven działa na PHP 7.4 i nie wiadomo czy będzie aktualizacja od PHP 8.1. Ja mam ciśnienie na oddawanie projektów zgodnych z najnowszym PHP.

Chciałbym na Laravel uzyskać podobną strukturę co na Koseven. Chcę mieć odseparowane katalogi z kontrolerami/widokami dla frontend, backend, panel klienta, mapa, api, itp. Do tego osobny routing.

Jak to wygląda teraz:

Kontrolery:
-- Controller (katalog)
--- Backend (katalog)
--- Backend/Index.php - wyświetlenie indeksu dla backend dla zalogowanego admina,
--- Backend/User.php - obsługa użytkowników dla zalogowanego admina, lista, dodaj, edytuj, usuń
--- Backend/pozostałe kontrolery

-- Frontend (katalog)
--- Frontend/Index.php - wyświetlenie indeksu, strona główna stron internetowej, url: www.strona.pl
--- Frontend/Trip.php - jakiś kontroler z wycieczkami, url: www.strona.pl/wycieczki
--- Frontend/Page.php - podstrony, url: www.strona.pl/o-nas, www.strona.pl/kontakt, itp.

--- Panel (katalog)
--- Panel/Index.php - wyświetlenie panelu dla zalogowanego klienta,
--- Panel/Profile.php - obsługa profilu dla zalogowanego klienta,
--- Panel/pozostałe kontrolery

- Backend.php - kontroler główny dla backend, tu jest sprawdzana autoryzacja czy admin jest zalogowany, tu są wszystkie zmienne (sesia, user, ustawienia, seo), dostarczane do layoutu backend,
- Frontend.php - kontroler główny dla frontend, tu są wszystkie zmienne (jw.) dostarczane do layoutu frontend,
- Panel.php - kontroler główny dla panel, tu jest sprawdzana autoryzacja czy klient jest zalogowany, tu są wszystkie zmienne (jw.) dostarczane do layoutu panel,

Modele:

-- Model (katalog)
--- Model/User.php - model dostępny do bazy danych, dane użytkowników, wsĻolny dla kontrolerów fronetend i backend
--- Model/Inne modele,

Widoki:

-- views (katalog)
-- views/frontend (katalog)
-- view/frontend/index.php - wstawiamy w template (<?php echo $content ?>, treść strony głównej,
-- views/frontend/trip.php - wstawiamy w template (<?php echo $content ?>, treść dla wycieczek,
-- views/frontend.php - template dla strony głównej, www.strona.pl

-- views/backend (katalog)
-- views/backend/index.php - index dla backend
-- views/backend/user.php - widok zarządzania klientami,
-- views/backend.php - główny template, header, content, footer

-- views/panel (katalog)
-- views/panel/index.php - index dla panel,
-- views/panel/user.php - profil klienta, edycja,
-- views/panel.php - główny template, header, content, footer

Jeżeli ktoś z Was mógłby przygotować mi taką strukturę dla najnowszego Laravel to byłbym wdzięczny.

Potrzebuję w miarę szybko przesiać się na Laravel.
Jeżeli ktoś chcę pomóc odpłatnie w ramach "korepetycji" to proszę o info na priv.

Dziękuje.

netir
W czym ty masz konkretnie problem? Przecież wystarczy zainstalować laravela i porobić katalogi, podział jak w każdym innym frameworku MVC. Laravel ma dosyć przyjazną dokumentację z przykładami.

Z opisu wynika, że raczej nie masz dużego doświadczenia jako programista, więc może zleć komuś przepisanie tego tworu w cywilizowany sposób i ewentualnie dopłać za pomoc w zrozumieniu jak to powinno wyglądać. Szukając "korepetycji" na 99% trafisz na jakiegoś Janusza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.