Jaki jest Waszym zdaniem najlepszy sposób na przyjmowanie i przygotowywanie danych otrzymanych od użytkownika, np. przez formularz? Trochę szperałem w sieci, ale zawsze konkretna odpowiedź od konkretnych osób i dyskusja wokół tego jest dla mnie najbardziej wiarygodnym i aktualnym źródłem wiedzy.
1. W ostatnim czasie popularne stały się tzw. sanityzery (oczyszczacze?

2. Stary, dobry (?) htmlspecialchars() i/lub w połączeniu ze strip_tags() - czy aby na pewno bezpieczne przeciwko próbom XSS? Wydaje się, że chyba tak, ale chętnie poznam Waszą wiedze w tym temacie. Wadą jest to, że wszystkie znaki potencjalnie specjalne, np. cudzysłowy, są zamieniane na encje HTML, co w przypadku połączenia z dodatkowym escapowaniem przez system szablonów wygląda potem średnio, bo staje się to faktycznie encjami, a nie znakami, jakie reprezentują. Ponadto w przypadku chęci zachowania niektórych tagów jest to problem, bo trzeba je potem odkodowywać itp., ale wtedy odkodujemy też te potencjalnie niebezpieczne, więc lipa. Zaletą jest z kolei to, że nie utracimy treści, którą ktoś chciał nam przekazać, ale zaplątała się w tagi HTML, które przez Sanitizera mogłyby być uznane za niebezpieczne.
3. Niektórzy twierdzą, że bez sensu jest w ogóle procesować i modyfikować treści od użytkownika, bo należy skupić się, aby odpowiednio je przeprocesować wtedy, gdy ich używamy, czyli np. escapować z użyciem mechanizmów, jakie mają systemy szablonów (np, Twig) lub parsować do JSONa, kiedy potrzebujemy JSON i wtedy funkcja przygotowująca JSON też odpowiednio przetworzy znaki specjalne i tak dalej, czyli generalnie w momencie użycie dopiero martwimy się, czy ktoś nie próbował przesłać złośliwego kodu. Niby nie trzeba nic robić na wejściu, ale z kolei trzeba uważać przy wyświetlaniu czy przesyłaniu takiej treści.
A zatem jak najlepiej radzić sobie z odpowiednim przetwarzaniem treści nadesłanej przez użytkownika? Może są jeszcze jakieś inne sposoby? Jak Wy przetwarzacie treści napływające od użytkowników?
Liczę na owocną dyskusję i/lub konkretne rozwiązania