Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ai i przerobienie starego kodu PHP na nowy
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
roobik
Witam wszystkich po dłuższej przerwie ;-)
Mam pytanie związane ze "starym" kodem, napisanym kupę czasu temu, jeszcze w PHP 5.1.
Moje pytanie jest takie: Czy istnieje jakiś strona, aplikacja, czy cokolwiek, by przerobić zapytania i cały ten stary kod do nowej wersji PHP?
Czy w takiej sytuacji Ai da radę?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi...

Pozdrawiam serdecznie!
Tomplus
ChatGPT spokojnie to przerobi, tylko wskaż mu na jaką wersję PHP ma przepisać kod.
Możesz też dopisać że ma zrobić testy i faktoryzację.
roobik
Dzieęki Tomplus! :-)
Prawie 12 lat przerwy w PHP i.... no wiecie ;-)
Nie wpadłem na to, że czat gpt to zrobi. Jeszcze nie próbowałem, bo dopiero przekopiowałem pliki i zrobiłem backup...

Pogadałem" z czatemgpt :-)
Podpowiedział mi, że zanim przejdę z wersji 5.1na PHP 8.3, to lepiej najpierw przejść na niższą wersję, 7.x

Waszym zdaniem:
Na którą wersję PHP 7.x przejść najpierw z wersji 5.1?
Bo to byłoby przejściowe przejście, po którym przejdę na 8.3
Tomplus
Najlepiej na 8, ale 7 ma mniej wycofanych funkcji. Pamiętaj, że skok PHP był też w ostatniej wersji 5.6.

Jednego nam nie powiedziałeś.
Jak bardzo skomplikowany jest kod który posiadasz? Jak wiele linii, jak wiele plików?
Jeżeli kod jest prosty, lub działa bardzo liniowo, to wg mnie spokojnie możesz przechodzić na wersję 8.

Uruchom w ogóle sam kod pod wersję 8 i 7, z kodem:
  1. ini_set("display_errors", 1);

Sam zauważysz jak wiele błędów jest.

Bo może da się samemu naprawić, albo z odrobiną pomocy chataGPT.
roobik
To mój autorski "CMS", niedostępny nigdzie ;-)
Jest bardzo rozbudowany, posiada 16 działów, w których jest w sumie (aktualnie) prawie 60 podkategorii...
Przejrzałem większość plików (jest tego nieco ponad 200) i wszystko wymaga przeróbek...
Jedne pliki są króciutkie, zawierające kilka linii (np. łączenie z bazą), ale są też takie po 1700-2000 linii kodu :-)
Dziś od godz. 11:30 wrzuciłem na czatgpt jeden z większych plików - jest aktualnie godzina 16:35 i jeszcze nie mam wyplutego zrefaktoryzowanego kodu :-)
Ja jestem bardzo cierpliwy, tym bardziej, że BARDZO mi na tym zależy...
nospor
Jesli to jest twoj autorski CMS to raczej nie powinno byc az tyle zmian.
pewnie uzywales mysql_ to musisz zamienic na mysqli_

Wklej tu pare bledow ktore dostajesz
Tomplus
Warto poznać co się zmieniło, poczytaj sobie w ogóle o zmianach:
https://panel.kylos.pl/knowledgebase/167/Ro...a-hostingu.html

Dlaczego warto poczytać zanim dostaniesz wyniki z czatu? Czat nie jest nieomylny, a sam też może pomylić sobie wersje PHP, a ty poznasz co musisz zrobić. Czasem wystarczy użyć, ZNAJDŹ i ZAMIEŃ.

Czasem trzeba pomyśleć, że gdy jest dużo powtarzalnego kodu to zrobić z nich funkcję albo klasę.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.