Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z ODBC
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
server100
Na komputerze z Apachem ustanowiłem połączenie ODBC do komputera z SQL Server przy pomocy standardowego sterownika. Podczas tworzenia źródła danych test wypada pomyślnie, a gdy chcę połączyć się ze źródłem danych poprzez pliki php na Apachu to próba kończy się niepowodzeniem, dając taki komunikat:

Kod
Warning: odbc_pconnect(): SQL error: [Microsoft][ODBC SQL Server Driver][SQL Server]Login failed for user 'sql'. Reason: Not associated with a trusted SQL Server connection., SQL state 28000 in SQLConnect in C:\public_html\odbc.php on line 2
Nie mozna polaczyc sie ze zrodlem ODBC

Plik odbc.php wygląda tak:
  1. <?php
  2. $baza_danych = odbc_pconnect('sqlserver','sql','sql');
  3. if(!$baza_danych)
  4. echo(&#092;"Nie mozna polaczyc sie ze zrodlem ODBC\");
  5. else
  6. echo &#092;"polaczono z baza danych\";
  7. ?>

Na komputerze, na którym jest SQL Server też mam zainstalowanego Apacha 2.0 i tam to działa bez problemu (jest tam źródło danych wskazujące ten sam SQL Server).

Proszę pomóżcie.
Rafał B
Witam

Spróbuj zamiast "sqlserver" podać IP kompa, na którym masz postawiony serwer SQL.

pozdrawiam
Rafał
Zbłąkany
Sprawdź czy firewall przepuszcza połączenia coś mi się wydaje, że to jest to smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.