Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapis tekstu oraz tworzenie obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kari
mam dwa pytania.
1.
mam skrypt, który dopisuje do pliku *.txt jakieś dane. z reguły są to dłuższe texty, coś w rodzaju krótkich opowiadań.
chodzi mi o to, że za bardzo nie wiem, jak zapisywać ten, text w takiej postaci, w jakiej został wpisany do pola '<textarea></textarea>'??. we wpisywanym texcie jest dużo znaków nowej linii (enter tongue.gif), akapitów itd.., ale po zapisaniu do pliku, txt, text jest ciągły. kasują się wszystkie akapity i znaki nowej linii.

2.
nie wiem za bardzo jak się zabrać, do skalowania obrazków??
kiedy wgrywam na serwer jakiś obrazek, to chciałbym wyświetlić jego miniaturkę. mógłbym podać mu pomniejszone wymiary, ale wtedy przy ładowaniu się obrazka, będzie ładował się i tak oryginał.
zapoznałem się z funkcjami obsługi grafiki, ale i tak nie wiem, od czego zacząć dynamicznie stworzyć miniaturkę danej grafiki??
ARJ
ad1. użyj funkcji nl2br
ad2. poszukaj na forum. była podana dobra klasa do tworzenia miniatur zdjęć.
kari
ja jeszcze raz odnośnie pierwszego pytania.
nie wiem, czemu ale 'nl2br' robi mi podwójne odstępy??

a poza tym, kiedy zaczynam zdanie od począdku linii i chce zrobić mały akapit, wciskając kilka razy spacje, lub zrobić jakiś większy odstęp między wyrazami, to zamiast tego, wszystkie odstępy zamieniane są na pojedynczą spacje.
w pliku txt wszystko jest zapisywane dobrze. tam gdzie jest znak nowej linii, zaczyna się nowa linia, tam gdzie powinien być akapit, lub spacja, to one sąquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.