webcenter
21.03.2005, 16:41:39
Witam,
Mam taki problem. Importuje do mySQL 4.x tabele o kodowaniu latin2_general_ci. Wg. phpMyAdmin mySQL stworzyl poprawnie tabele, maja kodowanie latin2_general_ci, wszystko w phpMyAdmin jest OK. Niestety z moich skryptow php podczas odczytu danych "SELECT * FROM tabela" jest problem. Dane jakie dostaje zamiast niektowych polskich znakow maja "?". Dlaczego sie tak dzieje i co moze byc rozwiazaniem ?
SongoQ
21.03.2005, 20:52:52
A wyswietlasz tez w takim kodowaniu?
bpawlik
5.04.2005, 19:26:01
Witam
zauważ, że latin2_general_ci to nie kodowanie tylko "collation" (czyli kolejność sortowania).
Format kodowania przechwywany jest w zmiennej character-set i może mieć wartości np. latin2, latin1, utf-8
Poza tym, tak jak wspomniał kolega SongoQ, sprawdź czy na stronie masz ISO-8859-2.
Miałem podobne problemy z LOAD DATA INFILE i kodowanie utf8, niestety nie dałem rady.
sobstel
3.05.2005, 15:12:19
mialem niemal identyczny problem. sprawdz czy masz ustawione 'latin2_general_ci ' także dla bazy danych!
EDIT:
jesli jest dobrze to sprobuj na poczatku skryptu wykonac zapytanie : SET CHARACTER SET latin2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.