Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moduł drukowania
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
KaMeLeOn
Witam...
Napisałem dla naszego forum moduł drukowania tematu (przycisk na górze)
lub drukowania jednego wybranego posta (taka mała ikonka przy CYTUJ)...

Przetestujcie to (najważniejsze są informacje czy sesja się nie wali)...
Czekam też na propozycje co do wyglądu, zrobiłem standardowy, ale może macie jakieś propozycje... biggrin.gif
Opinie tutaj lub na email kameleon@php.pl
spenalzo
Czcionka mało czytelna...
DeyV
jak dla mnie za duży przycisk "drukuj temat".
Na 800x600 powoduje to sztuczny tłok, i straszne zawijanie paska nawigacji. Chyba wystarczyłby przycisk "drukuj", lub jeszcze coś delikatniejszego - tylko link, coś na takiej zasadzie, jak "możesz moderować to forum" questionmark.gif

ps. napisałeś ten dodatek, zamiast sokorzystać z gotowego moda, niedawno przez kogoś podanego? A pacziemu to? (Ci co wiedzieli mod o którym mówią, rozumieją skad ten Russian Language laugh.gif ) I czy ma też wszystkie te możliwości? Np. drukowanie z fotkami?
KaMeLeOn
Cytat
jak dla mnie za duży przycisk "drukuj temat".  
Na 800x600 powoduje to sztuczny tłok, i straszne zawijanie paska nawigacji.

800x600? Kto jeszcze z tego korzysta?
Zostanie tak jak jest.... albo zmienię na samo drukuj...
Cytat
Chyba wystarczyłby przycisk "drukuj", lub jeszcze coś delikatniejszego - tylko link, coś na takiej zasadzie, jak "możesz moderować to forum" questionmark.gif

Tu trochę przesadziłeś... Wszyscy musieliby się zaopatrzyć w lupę. biggrin.gif
Cytat
ps. napisałeś ten dodatek, zamiast sokorzystać z gotowego moda, [...]

Nie korzystam z gotowców... piszę wszystko sam. :wink:
Wersja printer-friendly ma wyświetlanie takie samo jak viewtopic.php bez wszystkich wodotrysków...
DeyV
Cytat
800x600? Kto jeszcze z tego korzysta?

Ano niestety, na jednym z kompów - ja. Dobrze że zadko jestem zmuszony z niego korzystać.
Cytat
zmienię na samo drukuj...

No i byłoby OK, chyba że ... wcale się nie upieram rolleyes.gif , ale link nad "śledź odpowiedzi w temacie', tak samo wyglądający, chyba by wystarczył.
W końcu jak często będziesz coś drukować?
spenalzo
Po dokładnym przyjrzeniu się, mam jeszcze następujące zarzuty:
- czemu autorzy są na czerwono? Przy drukowaniu w cz-b będzie słabo widać,
- niepotrzebny napis "printer-friendly" i "phpBB bla bla"
- domyślam się że znaczek sponsora musi być
- główna wada: podział na strony - nie lepiej wszystko na jednej? Np. w przypadku dłuuuugich wątków trzeba by co chwilę klikać na następną stronę

Można dodać:
+ dokładny adres strony z wątkiem czy postem
+ lepszą czcionkę (np. Arial) lub większy rozmiar obecnej.
KaMeLeOn
Cytat
- czemu autorzy są na czerwono? Przy drukowaniu w cz-b będzie słabo widać,

Będzie widać, nie bój się... Z resztą drukujesz treść, więc do czego Ci potrzebny autor?
Cytat
- niepotrzebny napis "printer-friendly" i "phpBB bla bla"

Zostanie... 8)
Cytat
- główna wada: podział na strony - nie lepiej wszystko na jednej? Np. w przypadku dłuuuugich wątków trzeba by co chwilę klikać na następną stronę

Podział na strony też musi być, bo niektóre posty nie są warte drukowania... W ten sposób będzie można je ominąć 8)
Cytat
Można dodać [...]

Pomyślę...
dragossani
Wykonanie tego moda bardzo mi się podoba. Dobra robota KaMeLeOn. Sprawę drukowania całego wątku proponuję rozwiązać w ten sposób, że w widoku wydruku, obok linków "idź do strony" byłby przycisk "cały wątek". Dla tych których interesuje wydrukowanie np. całego wątku z humorem z hydeparku (kilkanaście ekranów).
KaMeLeOn
OK... Jak chcecie. DONE.
kurtz
Cytat
Czekam też na propozycje co do wyglądu, zrobiłem standardowy, ale może macie jakieś propozycje...  :D

fajne i przydatne.

lista uwag
1) napis drukuj w wersji drukowlanej chyba zbedny ;)
2) alt "wersja do druku"
3) onload=window.print() ?
4) http://www.stat.pl/rank.php?stat=dimsPL
5) drukowanie wszystkich podstron "pokaz caly watek" - troszke nieintuicyjny MSZ
6) stopka jest istotnie duza - jesli jej skladowe musza zostac (a musza?) to chcoiaz ja troszke przeobraizc by zajmowala mniej miejsca
7) adres do aktualnej strony + godzina?
spenalzo
Ciekawe usprawnienie:
użytkownik klikając na link "dodaj do strony wydruku" dodaje sobie na taką stronę tylko te wątki/posty które chce wydrukować. Bo tego trochę brakuje.
Na przykład - wątek "HUMOR":
wszystkiego nie warto drukować, ponieważ dużo jest niepotrzebnych "śmieci" typu: "dobre, he he" itd. a podział na strony i tak nie gwarantuje odsiania tego. A gdyby były takie "strony wydruku" (nie wiem jak to inaczje nazwać :-)) to user klika sobie w link/obrazek i zapisuje na takiej stronie wybrane posty, po czym drukuje na raz wybrane posty.
Takie rozwiązanie stosowałem na swojej stronie i bardzo dobrze spełniało swoja funkcję. Całe rozwiąznie opiera się na jednej tabeli w bazie i sejsach.
KaMeLeOn
Cytat
1) napis drukuj w wersji drukowlanej chyba zbedny winksmiley.jpg
Myślę, że jednak nie, bo masz pod ręką...
Cytat
3) onload=window.print() ?
Ja np. zanim coś wydrukuję, chcę to przejrzeć...
Cytat
4)http://www.stat.pl/rank.php?stat=dimsPL
Dostaję je co tydzień na maila... Zapewniam, że osoby odwiedzające to forum w 98% używają przynajmniej 1024x768
Cytat
5) drukowanie wszystkich podstron "pokaz caly watek" - troszke nieintuicyjny MSZ
Może masz rację... pomyślę.
Cytat
7) adres do aktualnej strony + godzina?
OK.
Cytat
Ciekawe usprawnienie [...]
Podoba mi się ten pomysł, ale na razie nie mam czasu...
kurtz
Cytat
Cytat
1) napis drukuj w wersji drukowlanej chyba zbedny ;)
Myślę, że jednak nie, bo masz pod ręką...

jakos nieszczegolnie sie moge zgodzic - szczegolnie gdy drukujesz tylko jedna wiadomosc. osobiscie nie chcialbym miec napisu "drukuj" na wydruku i unikam tego.
KaMeLeOn
Może być... :?:
kurtz
Cytat
Może być...  :?:
lepiej :)
kurtz
Cytat
Może być...  :?:
najnowsza lista zyczen:
1) zdjecie napisu "strona 1 z 1" bo to ani prawda ani potrzebne ;)
2) w wersji do wydruku nie widze informacji nt modyfikacji listow. mozna by dodac date ostatniej modyfikacji obok daty wyslania (jeczywiscie jest inna od czasu stowrzenia wypowiedzi)
3) nie dodaja sie sygnaturki - czy to celowe?
4) wydaje mi sie ze [] wokolo tematu jest rowniez zbedne

pozdrawiam
spenalzo
Dzisiaj wykryłem kolejne wady:
a) w przypadku druku cz-b adres strony jest kompletnie niewidoczny,tak samo z ksywką autora postu
cool.gif po co napis "użytkownik: spenalzo"
c) niepotrzebne [ ] lepiej " "
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.