Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edycja bazy uzytkownikow...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konus
Mam formularz za pomocą którego uzytkownicy rejestruja sie, wszystkie dane zapisywane sa w bazie danych. Chcialbym zrobic aby kazdy z uzytkownikow i administrator mogl edytowac dane w bazie poprzez formularz. Jakim sposobem to zrobic? Czy jest jakis prosty sposob, szukalem troche ale nic konkretnego na forum nie bylo.
strife
Witam,

Najpierw wyciągasz interesujące Cię dane z bazy danych poprzez mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nastepnie przypisujesz te zmienne do formularza czyli wstawiasz element tablicy wygenerowanej przez mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do formularza. Naprzykład:
  1. <?php
  2.  
  3. $user = 1; // identyfikator uzytkownika, czyli kogo chcemy edytowac...
  4. $zapytanie = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM tabela WHERE id = $user\");
  5. $array  = mysql_fetch_array($zapytanie);
  6.  
  7. echo '<form method=\"POST\" action=\"index.php\">
  8.  <textarea>'.$array['tekst'].'</textarea>
  9.  <input type=\"submit\">  
  10. ';
  11. // Po czym wstawiasz warunki jezeli zmienna zostala wyslana to UPDATE do bazy
  12.  
  13. ?>

Oczywiscie potem możesz sobie rozszerzyć skrypt o takie funkcje jak edycje wiekszej ilosci rekordow, wzbogacić też o takie rzeczy jak:
wordwrap" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
trim" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
nl2br" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
i tak dalej...

Mam nadzieje że teraz pójdzie Ci łatwiej.

Pozdro!
konus
Ok, a jak np zamienic login na id osoby, tzn. mam login i chce znac id tego loginu?
nospor
  1. <?php
  2.  
  3. $sql='select id from tabela where login=\"'.$login.'\"';
  4.  
  5. ?>
konus
Kod
Resource id #3

Takie cos mi wysakuje nie wiem czy to ma tak byc, bo mi sie wydaje ze powinna byc tongue.gif liczba, ale ja noob tongue.gif jestem.
nospor
taki cos zwraca ci mysql_query(). żeby dobrac się do wartości musisz użyć np. mysql_fetch_array(), . POczytaj se o tych funkcjach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.