konus
18.04.2005, 22:20:09
Mam formularz za pomocą którego uzytkownicy rejestruja sie, wszystkie dane zapisywane sa w bazie danych. Chcialbym zrobic aby kazdy z uzytkownikow i administrator mogl edytowac dane w bazie poprzez formularz. Jakim sposobem to zrobic? Czy jest jakis prosty sposob, szukalem troche ale nic konkretnego na forum nie bylo.
strife
19.04.2005, 00:11:00
Witam,
Najpierw wyciągasz interesujące Cię dane z bazy danych poprzez
mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i
mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nastepnie przypisujesz te zmienne do formularza czyli wstawiasz element tablicy wygenerowanej przez
mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do formularza. Naprzykład:
<?php
$user = 1; // identyfikator uzytkownika, czyli kogo chcemy edytowac...
$zapytanie = mysql_query(\"SELECT * FROM tabela WHERE id = $user\");
echo '<form method=\"POST\" action=\"index.php\"> <textarea>'.$array['tekst'].'</textarea>
<input type=\"submit\">
';
// Po czym wstawiasz warunki jezeli zmienna zostala wyslana to UPDATE do bazy
?>
Oczywiscie potem możesz sobie rozszerzyć skrypt o takie funkcje jak edycje wiekszej ilosci rekordow, wzbogacić też o takie rzeczy jak:
wordwrap" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualtrim" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualhtmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualnl2br" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manuali tak dalej...
Mam nadzieje że teraz pójdzie Ci łatwiej.
Pozdro!
konus
19.04.2005, 13:33:18
Ok, a jak np zamienic login na id osoby, tzn. mam login i chce znac id tego loginu?
nospor
19.04.2005, 13:35:36
<?php
$sql='select id from tabela where login=\"'.$login.'\"';
?>
konus
19.04.2005, 15:25:28
Kod
Resource id #3
Takie cos mi wysakuje nie wiem czy to ma tak byc, bo mi sie wydaje ze powinna byc

liczba, ale ja noob

jestem.
nospor
20.04.2005, 07:27:45
taki cos zwraca ci mysql_query(). żeby dobrac się do wartości musisz użyć np. mysql_fetch_array(), . POczytaj se o tych funkcjach