Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: duplikowanie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
stopa
jak duplikować baze X na Y zachowując wszystkie dane(bez robienia exprortu) oczywiscie zmieniając nazwe instancji i nazwe samej bazy? Mówiąc szczeże to po takim myku podczas startupu bazy Y pluje błędy związane z e wpisami w cotrolfilu.
Może ktoś zna rozwiązanie questionmark.gif
Synaps
Cześć,
nie bardzo może zrozumiałem Twoje pytanie. Chodzi Ci o zrobienie wiernej kopi całej bazy danych questionmark.gif? Czy o zduplikowanie konkretnego scheam'a questionmark.gifquestionmark.gif? Dodam tylko ,że bez stosownych narzędzi cięzko bedzie ci zrobic dup'a bazy ( sumy kontrolne, sekwencyjne na control filach, redologach itd. nie beda sie zgadzac przy ręcznych mnipulacjach )
stopa
Już jest OK. Nie jest to proste ale dałem rade.Chodziło o duplikacje istniejącej bazy na taka samą ale pod inną nazwą, oczywiście na tym samym serwerku.
I wszystko jest OK.Trzeba przekierowac controlfile do trace, zbekapować następnie odrestorować w inną lokalizacje, następnie nowy sid i profile i orapw itd, procedura jest truda i ma wiele kruczków ale jest niezawodna, jeżeli ktoś by miał problem to słuze pomocą.
Pozdrawiam
anwi22
Witam

Bardzo mnie interesuje temat duplikowania bazy danych. Chodzi o kopie, którą moge uruchomic na tej samej maszynie. Oczywiście konieczna jest zmiana nazwy bazy , ktora zapisana jest wewnatrz (jak?). Chyba ,że mozliwe jest posiadanie takiej samej nawzy bazy, ale przy innej nazwie instancji? Drugi problem, to eksport i import danych. Używamy zestawu znaków EE8MSWIN1250. Po eksporcie i imporcie gubione są polskie znaki (operacja odbywa się pod HpUxem). Czy może ktoś doradzi jak wykonać udany eksport import ?

Pozdrawiam
Synaps
W telegraficznym skrócie stworzenie kopi bazy danych wygląda tak :
1. Zrzut orginalnego controlfile'a do pliku trace
2. Skopiowanie plików danych
3. Stworzenie nowego pliku init z nową nazwą bazy.
4. Zmodyfikowanie zrzuconego controlfile'a
5. Zalogowanie sie do nowej instancji i uruchomienie jej z wykorzystaniem zmodyfikowanego controlfile'a
6. Zmiana globalnej nazwy bazy na już działającej instancji.
stopa
anwi22
Procedurke wysłałem mailem
w razie petań jestem dostępny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.