Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mssql_connect
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Cathan
Witam

Wiem ze temat juz sie pojawial wielokrotnie na forum jednak mam nadal problemy z polaczeniem sie do MS SQL.

mam skrypt:
  1. <?php 
  2.  
  3. $myServer = &#092;"localhost\"; 
  4. $myUser = &#092;"sa\"; 
  5. $myPass = &#092;"password\"; 
  6. $myDB = &#092;"Northwind\"; 
  7.  
  8. $s = @mssql_connect($myServer, $myUser, $myPass) 
  9. or die(&#092;"Couldn't connect to SQL Server on $myServer\"); 
  10.  
  11. $d = @mssql_select_db($myDB, $s) 
  12. or die(&#092;"Couldn't open database $myDB\"); 
  13. echo ('ok');
  14. ?>

W teorii dobry, jednak w praktyce poprostu nie dziala. wyklada sie juz przy connect. Lacze sie do serwera, ktory ma stały adres IP. Jesli lacze sie przez" Narzedzia administracyjne/ źrodla danych ODBC" wszystko jest OK. Jednak jesli te same parametry sa uzyte w php nie moge uzyskac dostępu.
Nie wiem w czym moze byc problem.

Z góry serdeczne dzięki
revyag
Masz wpisane jak host localhost a piszesz że łączysz się do serwera który ma stałe ip. To może zamiast localhost wpisz tam to ip smile.gif
Cathan
maly blad przy wklejaniu tongue.gif ale i tak nie daje rady sad.gif

udalo mi sie polaczyc przez

1. <?php
  2. $db = new COM(&#092;"ADODB.Connection\");
  3. $dsn = &#092;"DRIVER={SQL SERVER};SERVER=serwer;UID=login;PWD=pass; DATABASE=baza\";
  4. $db->Open($dsn);
  5. $rs = $db->Execute(&#092;"SELECT * FROM users\");
  6.  
  7. while (!$rs->EOF)
  8. { 
  9.  echo $rs->Fields['SYMBOL']->Value.&#092;"  \";
  10. echo $rs->Fields['nazwa']->Value.&#092;"<BR>\";
  11.  $rs->MoveNext();
  12. }
  13. ?>

ale problem jest taki ze poloczenie przez adodb nie pozawala dalej stosowac polecen mssql - nie ma polaczenia z baza dla polecen mssql - co jest logiczne tongue.gif
czy jest mozliwosc polaczenia tych 2 jezykow, czy dalsza czesc musze pisac w ADODB questionmark.gif

wolał bym skorzystac z mssql_connect'a c, bo kod wstepny pisalem pod MySQL, ale nie potrafie zmusic go do polaczenia przez mssql.

Ma ktos pomysł jak to rozwiazac??

p.s Przy mssql_connect podaje adres IP/IP z portem/nazwe zawsze jest to samo

Warning: MS SQL: Unable to connect to server:

p.s.2 serwer SQL jest ustawiony w tryb mixed
Rafał B
Witam serdecznie

Mam ten sam problem. Jak skonfiguruje ODBC to działa. W php dziłała odbc_connect() i reszta funkcji ODBC, jednak nie działają funkcje MSSQL. Przy bezpośrednim połączeniu do bazy też wyrzuca komunikat "nie można połączyć z bazą". Narazie nie udało mi się połączyć w inny sposób niż przez ODBC.
Może ktoś pomoże?

U mnie zadziałało!!!. Zobacz czy masz w php.ini "załączone" extension "php_mssql.dll". U mnie standardowo nie było. Jak "załączyłem" to zadziałały funkcje MSSQL.
Dostęp do bazy poprzez IP serwera, na którym jest postawiona baza MSSQL

Pozdrawiam
Rafał
Hornet
witam po raz pierwszy i zapewne nie ostatni

podpinam sie pod ten temat, bo jestem totalnie zielony, a musze zrobic interfejs do bazy stworzonej w mssql

skorzystalem z pierwszego skryptu w tym temacie i efekt jest jak dla mnie dziwny

to znaczy skrypt sie wykonuje, a przynajmniej tak mi sie wydaje gdyz serwer go przetwarza, jednak nie wyswietla zadnego komunikatu, a chyba powinien jak mi sie wydaje

niezaleznie od tego czy serwer mssql jest uruuchomiony czy nie, oraz jakie dane bazy i uzytkownika w niego wklepie, on sie wykonuje i nic
zero bledu, zero komunikatu

co robie zle?
Cathan
Jest to skrypt obsługujący MSSQL - aby działał ci na mysql powinienes go zmodyfikowac

polecam www.php.net
Hornet
tylko ze ja wlasnie chce mssql i taki serwer mam zainstalowany smile.gif

nie chce mysql poniewaz mam juz baze na mssql, a poza tym mam porobione procedury skladowane, ktore to, sa obslugiwane przez mysql dopiero od piatej wersji, z tego co sie orientuje, ktora nie jest zbyt popularna jak narazie

poza tym dziwne jak dla mnie jest to ze skrypt nie zglasza zadnego problemu mimo iz do bazy sie nie loguje a nawet jej nie wykrywa, bo np wylacze serwer sad.gif
Zbłąkany
Wystarczy przeczytać to powinno pomóc smile.gif
Hornet
czytalem ale cos nie do konca pomoglo, przeinstalowalem przed chwila mssql server i zaczelo chulac, nie wiem o co szlo smile.gif

dzieki za pomoc
Zbłąkany
Przeważnie jest to wina źle ustawionego systemu operacyjnego i serwera sql, często pomaga przeinstalowanie, ale można spróbować poszukać w ustawieniach gdzie tkwi błąd smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.