Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiki.php.pl - Problemy i Uwagi
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > PHPEdia.pl
Stron: 1, 2
Liko
Witam.

Wiki jest oczywiście piękne. Jedna rzecz mnie nie pokoi (pokoji?). Przy rozdzielczości 1024x768 tworzy się poziomy pasek przewijania na każdej ze stron wiki. Jest to doiść niewygodne i uciążliwe. Zamieszczam link do screenshot'a: http://share.liko.jportal.pl/wiki1.png. Proszę aby osoba odpowiedzialna (Bela_666) poprawiła to smile.gif

Proszę także inne osoby o wypowiadanie swoich uwag i problemów dt. Wiki
dr_bonzo
Pole do wpisania tekstu do wyszukiwania jest za male -- prawie nie da sie tam trafic myszka, a litery sa jeszcze mniejsze i sa szare na szarym tle...
Cudi
W Operze nawet poziomy pasek się nie tworzy, poprostu ucina prawą część strony (kilka-kilkanaście pikseli).

Można by troche popracować nad stylami nagłówków, IHMO mogłby być troche większe (ogólnie) i różnice między poszczegółnymi powinny być bardziej wyraźne (na stronie Linki ciężko sie połapać w strukturze, bo różnica między nagłówkami 1 a 2 stopnia jest minimalna).

W menu jest błąd (na tej górnej belce), "Konferencja", nie "Konferencjia".
Fipaj
Ja zauważyłem dwie rzeczy:
a) zdefiniujcie czcionkę dla inputa w wyszukiwarce, mi się wyświetla jakiś Times New Roman 9 - zupełnie nieczytelne (Mandriva, FF)
cool.gif Kto podejmie się napisania artykułów o naszych wiki-deweloperach?? ROTFL biggrin.gif http://wiki.php.pl/index.php/Wikipedysta:Bela http://wiki.php.pl/index.php/Wikipedysta:DevY
itsme
Cytat(Fipaj @ 2005-04-25 16:52:01)
cool.gif Kto podejmie się napisania artykułów o naszych wiki-deweloperach?? ROTFL biggrin.gif http://wiki.php.pl/index.php/Wikipedysta:Bela http://wiki.php.pl/index.php/Wikipedysta:DevY

Ty :-)

tylko sie postaraj
DeyV
No ja myślę, że nikt nie odwali kaszanki w artykule o mojej "SKROMNEJ" osobie...
radziel
Hm, narazie widze na Wiki hasła czysto teoretyczne.
1. A rozwiązania problemów itp. gdzie wrzucac?
2. Będzie jakis podzial na kategorie? (bardziej szczegółowy)
3. Oraz jakiego typu mają tam być opisywane problemy, czy 'jak ze stringa 'aa=ff c=d =dd =d' otrzymać tablice $arr['aa']= 'ff' itd.' czy raczej coś typu singleton itp?
DeyV
chcielibyśmy, by w wiki były informacje dla każdego .
A więc począwszy od samych podstaw, po dodatkowe informacje z zaawansowanych temaótw, ktore będziemy się starali przedstawiać na wortalu.

Wiadomo jest oczywiście, że wraz ze wzrostem ilości tych materiałow pojawi się konieczność mądrego pokatalogowania tychże.
Nie chcieliśmy jednak na sucho tworzyć dużej ilość pustych kategorii, z doświadczenia wiedząc, że w pewnych sytuacjach lepiej jest zostawić wolną rękę ludziom korzystającym z systemu, i tylko w razie potrzeby tworzyć dodatkowe indeksy (spisy) podstron, oraz ewentualnie zmieniać kłopotliwe nazwy.

W każdym razie - jeżeli ktoś będzie miał pomysł na to, w jaki sposób ponazywać lub opisać któryś z potrzebnych działów, lub pod działow - zapraszam do tego serdecznie.
wojto
Dodalem moje pierwsze haslo smile.gif mam nadzieje, ze nie ostatnie.
Wikipedia zapowiada sie ciekawie, oby tylko sie szybko rozwinela.

Odnosnie uwag, to przy dodawaniu jakiegos hasla do obserwowanych wyswietla sie tekst:
Kod
Strona "Strona główna" została dodana do Twojej <a href="/index.php/Specjalna:Watchlist">listy obserwowanych</a>. Na tej liście znajdzie się rejestr przyszłych zmian tej strony i stowarzyszonej z nią strony Dyskusji, a nazwa samej strony zostanie wytłuszczona na <a href="/index.php/Specjalna:Recentchanges">liście ostatnich zmian</a> aby łatwiej było Ci sam fakt zmiany zauważyć.</p>
czyli zamiast linkow widac dokladnie to co wkleilem wyzej (czyli tekst linkow).

------
//edit by DeyV.
Już poprawione. Dzięki za info.
FastRed
Poniżej zamieszczam poprawioną nieco stystylistycznie i ortograficznie wiadomość dla userów IE:
Cytat
Ta strona zrobiona jest w zgodzie ze standardami internetowymi, niestety przeglądarka Internet Explorer jeszcze w dużej mierze ich nie obsługuje. Dlatego może ona niepoprawnie wyświetlać lub też zupełnie pomijać niektóre elementy tej strony. Radzimy zaopatrzyć się w nowoczesną przeglądarkę taką jak np. Mozilla Firefox.

BTW. Jest gdzieś w sieci howto nt. zmian skina w mediawiki?
bela
Cytat
Wiadomo jest oczywiście, że wraz ze wzrostem ilości tych materiałow pojawi się konieczność mądrego pokatalogowania tychże.

A ja chciałbym zaapelować do wszystkich już teraz.

Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach.

Cytat
Przy rozdzielczości 1024x768

Tak to już jest jak sie pracuje na 32' nawigatorze biggrin.gif nie no joke, poprawię
DeyV
Niestety - muszę zwrócić uwagę na inny błąd.
W IE wiele podstron nie mieści się w na szerokość.
W efekcie np. cały głowny blok z zawartością "Edytuj stronę" trafia poniżej lewego menu.
Nikt IE nie lubi, ale takich błędów nie możemy tolerować.
SongoQ
@bela_666
Cytat
Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach.

Niektore skroty bardzo czesto sa uzywane, np SQL, SZBD trodno bedzie troszeczke uciec od tego i mam takie pytanie: Da sie zrobic to w postaci jakiegos aliasu, ze np wchodze na SZBA i przechodzi mi na System Zarzadzania Baza Danych. Niestety w dokumentacje wiki jeszcze sie nie wgryzlem.
bela
DeyV jutro jeszcze jeden test i biorę się za bugi :]
scanner
Cytat(SongoQ @ 2005-04-26 17:21:59)
@bela_666
Cytat
Niektore skroty bardzo czesto sa uzywane, np SQL, SZBD trodno bedzie troszeczke uciec od tego i mam takie pytanie:
Sugerowałebym używanie w takich przypadkach angielskich skrótów.
SZ(y)BA jakoś mi się nie widzi... może dlatego, zę pierwszy raz na oczy widzę takie określenie.
itsme
SZBD - jest okresleniem ogolniestosowanym juz od powstania pierwszych baz danych :-) ja ten skrot nam od 1998 roku
SongoQ
W wiekszosci ksiazek algebry relacji i teori baz danych jest to uzywane. Co do angielskich nazw to mysle ze tez by sie przydało - wraz z rozwinieciem.
Bielo
jest jakaś możliwośc tworzenia linków wewnętrznych o innym adresie niż title ze spacjami zamienionymi na "_"? Bo rzeczywiście przy SZBD i System Zarządzania Bazą Danych wygląda to trochę głupio. Chyba najlepiej byłoby stworzyc do tego jedną stronę (jeśli system takie cudo obsługuje), bo np. w przypadku rozbudowywania informacji o skrócie (więc wypadałoby też i o rozwinięciu tegoż skrótu) trzeba updatować 2 strony.
bela
Można robić przekierowania
Ale jak ktos nie zna sie na bazach lub czymkolwiek innym to co mu powie SZBD ?
SongoQ
Zaluzmy taka sytuacje, pan x uslyszal o czyms lub przeczytal i wpisuje w przegladarke skrot (przewanie w artykulach uzywane sa skroty) i ladnie wszystko mu sie znajduje tak jak powinno.

Popatrz na np SQL, czy ktos jak wejdzie na wiki.php.pl to bedzie szukal po calym rozwinieciu czy wpisze SQL?

Mysle ze takie rzeczy nie mozna ograniczac i nie mozna powtarzac i zostawic niezrozumiale. Pasowalo by ustalic w jaki sposob userzy maja redagowac. Takie jest moje zdanie, nie kazdy musi sie z nim zgadzac. smile.gif smile.gif
Bielo
Mi sie zawsze wydawało, że jedna z najfajniejszych rzeczy na wiki jest to że można kliknąć na co trzecie słowo i dostaje się wyjaśnienie
bela
SongoQ, a jak już chcesz używać skrótów to nie utwórz artykułu pod skrótem tylko daj przekierowanie do artykułu o pełnej nazwie
kicaj
Kilka pytan/uwag:
- Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej?
- Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)?
- Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_?
- Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)?

A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P
PMadej
Stub czyli zalążek artykułu zakładam po to, żeby ktoś kto zobaczy, że jest coś takiego do napisania, edytował i tworzył bo np sam nie wymyśli sobie: może by tu coś o wyjątkach napisać ... a tak szuka wyjątek widzi, że trzeba napisać i pisze.
Takie jest moje zamierzenie jedno.
drugie to to, że zalążki utworzone przez siebie mam w Moich Edycjach i w wolnych chwilach będę te zalążki wypełniał treścią.
SongoQ
@bela_666 Ok, bede dostosowywal tekst ktory wpisuje zeby jednoznacznie wskazywal w 1 miejsce. Moglbys podac jakis przyklad jak to sie robi lub podac gdzie znajde o tym i inncy bajerkach podczas redagowania artykolow w wiki.

@kicaj_
Cytat
Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje
Wlasnie tez sie nad tym zastanawialem, bo sa 2 mozliwosci, albo wewnetrzne linki albo linki do manuala.
PMadej
ja znalazlem jeden blad:

za maly padding / margin dla tabelki z stronami wiki w danej kategorii dla przykladu Kategoria:FAQ nazwy tematow jednej kolumny wchodza prawie na kropki od listy w drugiej kolumnie, przez co jest strasznie slaba czytelnosc.
Cudi
Dlatego SZBD będzie tylko przekierowaniem, jeśli ktoś się zna to wpisze w wyszukiwarke i znajdzie to czego szuka, jeśli ktoś będzie chciał stworzyć do tej strony odnośnik w innym artykule nie bedzie musiał wpisywać [[System Zarządzania Bazą Danych|coś tam]] winksmiley.jpg A zwykły user zawsze będzie kierowany na podstrone gdzie skrót jest już rozwinięty.
Pytanie tylko:
jak sie tworzy przekierowania? smile.gif
PMadej
jako, że chce się zająć bazą oprogramowania (nie skryptami php) moje pytanie brzmi jakie kategorie dla niego tworzyc (Już są Systemy operacyjne, Bazy danych) osoby z większą władzą proszę o opinie co do innych kategorii, moje propozycje:

Środowiska programistyczne
Debuggery
Akceleratory
Serwery WWW

nie mam koncepcji zbytnio jak to skategoryzowac czy poprostu jedna kategoria oprogramowanie wspomagajace?
SongoQ
Dalej bede meczyl z tymi skrotami i z rozszerzeniami.
Np mamy takie cos jak PostgreSQL i potoczna nazwa Postgres. Po wpisaniu w google co dostalem ponad 8 milionow dla PostgreSQL i ponad 1 milion dla Postgres.

I zaluzmy taka sytuacje wchodzi ktos wpisuje potoczna nazwe postgres i nic nie dostaje. Mysli sobie cos niezbyt to wiki.php.pl bo nie ma wynikow dla Postgres.

To byl jeden z przykladow.

Jak juz ktos pisal, ze wiki kojarzy mu sie ze co 3 slowo jest linkiem, nic nie stoi za przeszkoda aby te same nazwy, polskie, angielskie wskazywaly w to samo miejsce. Unikniemy powtorzen i mamy pewnosc ze userzy trafia we wlasciwe miejsce i beda zadowoleni.
PMadej
polecam http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_FAQ kopalnia wiedzy o mozliwosciach mediawiki
DeyV
1. przekierowania:
Kod
#REDIRECT [[Sessje]]
gdzie sesje to oczywiście nazwa strony.

2. W pewnych przypadkach warto jest skorzystać z przekierowania (aliasu) jeśli chce się korzystać z jaiejś przyjażniejszej nazwy (te linki w nazwach FAQ są rzeczywiście przerażające)
Warto jednak zachowywać tu dużą ostrożność, gdyż nadmiar przekierowań tworzy zbędny zamęt.

W związku z tym warto pracować w ten sposób, że tworzy się jednoznacznie, ale krótkie nazwy artykułów (np. w miejsce "Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat?" pojawia się nazwa Sessje)

Podczas tworzenia linków do takich artykułów warto od razu korzystać z tych krótkich nazw - a więc w naszym przypadku link powinien wyglądać tak:
Cytat
[[ Sessje | Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat? ]]

3. Wątpliwości co do nazewnictwa wydają mi się zupełnie niepotrzebne. W końcu żaden z użytkowników nie będzie eksperymentował z wpisywaniem w pasku adresów różnych słów z nadzieję, że akurat na coś trafi.
Do tego są
- wyszukiwarka - naprawdę dobrze się sprawdza
- kategorie artykułów - świetne narzędzie, pozwalające na katalogowanie nie tylko artykułow ale również grafik i innych mediów.
Co ciekawe możłiwe jest tworzenie całego drzewa kategorii, co również w znaczący sposób ułatwia przeglądanie materiałów.
Kategoriie w prosty sposób rozwiazują problem zbierania materiałów - dlatego przypominam i zachęcam do pamiętania zawsze o dodawaniu informacji o nich do poszczególnych artykułów.

A można to zrobić na 2 sposoby:
- poprzez zapis [[kategoria: Bazy danych]]
- przez wykorzystanie szablonu, gdzie takowy wpis jest zawarty (np. szablon {{FAQ}} zawiera informację o tym, że jest to [[kategoria:FAQ]] )
Cudi
Postanowiłem sprawdzić manual MediaWiki w celu znalezienia informacji o przekierowaniach. Oprócz metody podanej przez DeyV'a, przydatna może być też informacja, że przy przenoszeniu artykułu tworzone jest automatycznie przekierowanie do niego pod starą nazwą. To powinno ułatwić przenoszenie artykułów z FAQ pod przyjaźniejsze nazwy.
bela
Cytat(kicaj_ @ 2005-04-26 19:22:28)
Kilka pytan/uwag:
- Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej?
- Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)?
- Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_?
- Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" target="_blank)?

A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P

MediaWiki wykorzystuje MySQLa

Co do pustych artów to już powiedzialem na ircu, 2-3 zdania i wtedy moze byc dopiero stub

Jak chcesz to zmienie w bazie nicka ;]

Lepiej już manuala potłumaczyć niż dawać opisy funkcji ;]
sobstel
1. "Ta strona zrobiona jest w standardach internetowych, niestety przeglądarka Internet Explorer jeszcze w dużej miże ich nie obsługuje."

z tego co mi wiadmo to odmienia sie na miara .ipowinno byc "mierze"

// dzięki za info - poprawione. DeyV

2. na rozdzielczosci 800x600 strona jest za szeroka. w operze na 1024 ucina kawalaczek z lewej
SongoQ
Cos RSS nie chce dzialac.
Cudi
Nie chce nic mówić, ale strona ciągle rozjeżdza sie w Operze. A ja tu widze ogromne bannery promujące Wiki. Jeśli występują tak rażące błędy to chyba jeszcze nie czas by przeprowadzać akcje reklamową?

// UPDATE:
Błąd nie jest aż tak rażący jak był, ale jednak jest. Blok z treścią wyjeżdza poza prawy obszar ekranu, co jest pozornie ukrywane, jednak podczas zaznaczania tekstu można przesunąć całą strone na prawo.

Dodatkowo (wszytko tyczy się Opery):
- krój czcionek z menu, nagłówka contentu i wszystkich innych nagłówków jest zły (tzn. nie jest to Verdana tak jak w FF, wygląda to fatalnie)
- rozmiar nagłówków jest za mały (w porównaniu do FF), pozatym odstępy między nagłówikiem i tekstem pod nimi wydają się być za duże, przez co niektóre strony stają się nieczytelne i trudno się w nich połapać

Myśle że to kwestia dodania kilku linijek do arkusza stylów, a musze mówić o tym już drugi raz w tym temacie. Dyskryminacja Opery? smile.gif
Marusz
Stwierdzilem, ze w wolnej chwili popoprawiam Wam bledy (a - niestety - literowki sa w kazdym arcie, orty w co trzecim). W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu
Cytat
wiki.php.pl wciaż znajduje się w fazie testów.

Brakuje ogona w slowie "wciąż".
SongoQ
Mam taka uwage, bo to jest udowodnione w jakis tam badaniach nie pamietam jakich, ale 90% programistow robi straszne ortografy i bardzo dobrze by bylo zanim sie cos opublikuje na wiki, zeby jakis slownik sprawdzil poprawnosc, to duzo czasu nie zajuje ale mamy pewnosc ze nie zrobimy jakiegosc ..................
Cudi
Na tym polega WIKI, że ktoś czytając poprawi smile.gif Choć oczywiście zainstlowanie sobie modułu sprwadzania pisowni i używanie go jest zawsze mile widziane smile.gif

Cytat

To dlaczego nie poprawiłeś?
Marusz
Cytat(Cudi @ 2005-04-27 15:29:31)
Cytat

To dlaczego nie poprawiłeś?

Cytat
W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu

Juz znalazlem tongue.gif
dr_bonzo
Zmienicie aktywny submit-button przy logowaniu. Teraz jest aktywny przycisk "zaloz nowe konto" i wciskajac ENTER system probuje zalozyc nowe konto. Duzo czesciej user sie loguje niz zaklada konto wiec przydalo sie to zamienic.
bela
Liko to wina twojego skina biggrin.gif Do takich głębokich postrzeżeń doszliśmy z wassago snitch.gif Zmień skin na default ff i będzie dzialac winksmiley.jpg
Aha, wassago za kilka dni zrobi dobrze winksmiley.jpg
wassago
... a wzasadzie to po 14.33 sekundach winksmiley.jpg
Liko
Cytat(bela_666 @ 2005-04-27 17:48:11)
Liko to wina twojego skina biggrin.gif Do takich głębokich postrzeżeń doszliśmy z wassago snitch.gif Zmień skin na default ff i będzie dzialac winksmiley.jpg
Aha, wassago za kilka dni zrobi dobrze winksmiley.jpg

Co ty gadasz. Pod windowsem mam normlanego i też się rozjeżdża. Nawet pod Operą też więc nie pleć bzdur.
Vertical
Cytat
Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje

Raczej nie ma potrzeby jeśli są opisane w manualu
Fipaj
Myślę że to nie jest zły pomysł - do tych bardziej zaawansowanych będą przykłady... GD... IMAP.... SOckety...
bela
Cytat(Fipaj @ 2005-04-27 19:42:29)
Myślę że to nie jest zły pomysł - do tych bardziej zaawansowanych będą przykłady... GD... IMAP.... SOckety...

Ja widze bardziej opisanie funkcji jako srodka do osiagniecia celu, a nie celu samego w sobie ;]
NuLL
Jak się mozna dostać do widoku kategorii ?
bela
Cytat(NuLL @ 2005-05-03 13:35:43)
Jak się mozna dostać do widoku kategorii ?

http://wiki.php.pl/index.php/Specjalna:Categories ?
sobstel
wlasciwie dlaczego nie ma linku do spisu kategori w menu po lewej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.