MaXen_adm
26.04.2005, 16:15:35
Co należy wykonać (ustawić, odpalić) by serwer apache postawiony na linuxie mandrake 10.1 był widoczny również poza siecią LAN. Po konfiguracji apache na mandrake wszystko gra, ale serwer widoczny jest jedynie na localhoscie w sieci lokalnej, widoczny jest również po IP ale tylko i wyłącznie w LANie co nalezy zrobić by serwer był udostępniony szerokiemu gronu internatów. Troche już przy tym kombinowałem ale jakoś nie moge sam dojść do tego by zadziałało.
Z góry dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
dr_bonzo
26.04.2005, 16:24:03
1. musisz miec zewnetrzne IP
2. lub przekierowanie portu z waszego routera/serwera (pogadaj z adminem siecie)
MaXen_adm
26.04.2005, 16:32:23
Tak tak wiem Ip jest zewn. tak mi się wydaje przekierowanie też powinno już zostać ustawione tak twierdzi admin sieci (ale coś nie bardzo chce mi się w to wierzyć) - to takie lenie, że szkok, a tak na marginesie jak moge sprawdzić, czy mam ustawione te przekierowanie
dr_bonzo
26.04.2005, 16:45:31
Dowiedz sie jaki port roitera jest przekierowywany na twoj komp i wejdz z zewnatrz LANa (skoro to takie lenie to nie zrobia tak zeby z LANu dzialalo pod zewn. ip routera) pod zwnetrzne ip routera na ten wlasnie port.