Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nauka ORACLE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
cinus80
witam:))
znam MS SQL Server...
jaka ksiazke byscie mi polecili do ORACLE'a??
gdzie moge w sieci znalezc materialy po polsku do nauki ORACLE'a??
pozdrawiam:))
exit
No nie wiem.

Ja też zaczynam naukę Oracla (9i) a korzystam z książki:
"Oracle 9i. Przewodnik Dla Początkujących"

Autorzy:
Abbey Michael
Corey Mike

Jak się trochę wprawię to kupię coś ambitniejszego smile.gif
SongoQ
Odnosnie ksiazeczek to rowniez chyba zaczynalem od tej pozycji. Pozniej cos dla bardziej ambitniejszych Programowanie w PL/SQL - chyba Scotta Urmana jak dobrze pamietam, w Helionie jest polski tlumaczenie tego.

Dobra ksiazeczka chociaz bardzo mala objetosciowo jest dostrajanie zapytan SQL, opisana pod kontem ORACLE.

Acha ORACLE oferuje kurs www, juz nie pamietam jak to sie dokladnie nazywalo ale na stronach ORACLE znajdziesz o tym. Chyba dostep jest 6 miesieczny czy jakos tak. Kiedys z tego korzystalem.
Kamis
Po angielsku:

http://www.intelligentedu.com/free_oracle_training.html

Na polskich stronach trzeba poszukać... ale raczej są szczątkowe informacje ;/
Method
Proponuje Knowledge Xpert for PLSQL chyba tak sie to pisze.
w kazdym badz razie to .chm dolaczony do toad'a , ktory nie watpliwie ci sie przyda
cfk
jeśli chodzi o oracl nie kupuj książek wydawnictwa helion...strasznie dużo błędów więc mało sie nauczysz jeśli jesteś początkującym. I najlepiej kupować książki z płytami bo oracle ma bardzo dużo wersji np. oracle 8 posiada 7 odmian i przez to kod może nie działać. A tak na marginesie nie lepiej uczyć sie oracle 10. Oprogramowanie można za free ściągnąć z www.oracle.com i jeśli nie wykorzystujemy tego do zarabiania pieniędzy jest to LEGALNE biggrin.gif
SongoQ
Odnosnie ksiazeczek z helionu posiadam kilka, no fakt sa tam bledy ale wydaje mi sie ze sie bardzo nadaja do nauki. Co do wersje 10g to tak samo sie zgadzam z @cfk lepiej wdrozyc wlasie to wersje.
Zbłąkany
Oracle 9i też jest darmowe tongue.gif a do 9i w Empiku jest kilka fajnych książek z płytami cd smile.gif
cfk
no tak ale jak sie nie uczysz najnowszej wersji ( w twoim przypadku uczysz sie 9 a najnowsza to 10g wydanie drugie) to zanim w miare dobrze opanjesz 9 i będziesz umiał ją wykorzystać do paktycznych celów to wyjdzie oracle 11 albo i 12 i wtedy znowu jesteś 100 lat za murzynami...
SongoQ
Na poczatku siedzialem na 9 pol roku temu firma wdrozyla 10g, kilka rzeczy doszlo nowych, ale nie ma zmian ktore by kolidowany z wersja 9. Tak naprawde czy sie nauczysz 9 czy 10 to nie ma problemu w ktorej wersji bedziesz pisal, bo jakas tam wiedze posiadziesz. Ale jak juz sie uczyc to najnowszej zeby z pewnymi rzeczami nie zostac w tyle.
cfk
@up: no właśnie chodzi o to zwłaszcza że chodzą słuchy o oracle 11 biggrin.gif ciekae co tym razem wymyślą nowego bo 10 mnie pozytywnie zaskoczył
SongoQ
Pewnie na stronie cos znajdziesz na ten temat. Jak zwykle beda to rzeczy z bezpieczenstwem zwiazane i jakas nowosc. Bo w kazdej wersji jest cos co mile zaskakuje swoich uzytkownikow.

Jak bys znalazl info to podaj linka
cfk
na stronie nie ma oficjalnego newsa...piszą tylko o 10g v2 sad.gif ale są inne źródła:D
basurman
a co sądzicie o kupowaniu książek typu biblia, np.

Oracle Database 10g. Kompendium administratora

ostatnio zacząłem przygodę z Oracle-m i okazało się,
że bez 'kapownika' się nie obejdzie

jak sądzicie - warto kupować takie niespełna 1500 stronowe
kolosy w celach czysto edukacyjnych (jak dotychczas nie pracuje zarobkowo na oraclu) questionmark.gif
SongoQ
Jesli chcesz sobie tylko tak poczytac to strata czasu i pieniedzy, a jesli masz cele wyzsze, np chcesz "walczyc" z ORACLE lub chesz / zamierzasz pracowac na tej bazie to bardzo polecam.
mhs
Informacja, którą poniżej zamieszczę nie dotyczy książek tylko samych szkoleń Oracle. Jak wiadomo są one bardzo drogie, natomiast być może jeżeli ktoś z Was ma możliwość to polecam zapoznać się z tą ofertą: http://www.eduportal.pl/szkolenia/autoryzo...acle/index2.asp

Pod powyższym linkiem znajduje się oferta odbycia praktycznie darmowych szkoleń dzięki dofinansowaniu UE. Co prawda trzeba spełnić kilka warunków, ale jeżeli się uda to wydaje mi się, że warto poświęcić czas.

Pozdrawiam.
cfk
zauważ że na tym forum nie spotykają się się tylko ludzie którzy zawodowo zajmują sie oracle, ale ludzie ze szkół średnich któzy chcą sie nauczyć tego dla siebie a nie dla pieniedzy (przynajmniej nie w tej chwili)
pozdrawiam
SongoQ
Jedno i tak do 2 sprowadza, wiec szkoda nad tym dyskutowac czy sie uczysz by zarabiac pieniadze czy sie uczysz bo masz na tyle czasu ze nie wiesz co z soba zrobic.
piku
Jeśli chodzi o wersje ORACLE to czy sie bedzisz uczyl 9i czy 10g to nie ma znaczenia. Wersja 9i jest tak udana ze niewiele doszło lawinowych zmian do 10g.
Ja administruje oracle od wersji 7 wiec wiem co mowie. A pozatym wiele firm posiada jescze 8i, a jeszcze wiecej 9i i nie tak szybko przejda na 10g.

No i materialy, jesli nie znasz j.angielskiego to tak naprawde zostaja ci ksiazki ktorych mosialbyc zakupic kilka i wtedy cos bys sie nauczyl - ale to tylko ogolnie.
Trzeba wiec sobie sciagnac ze strony oracle dokunetacje i uczyc sie albo dorwac materialy ze szkolenia płatnego - bo te sa lepsze niz ksiazki.

Pozdrawiam
.rh-
Cytat(SongoQ @ 2005-10-24 13:07:52)
Jedno i tak do 2 sprowadza, wiec szkoda nad tym dyskutowac czy sie uczysz by zarabiac pieniadze czy sie uczysz bo masz na tyle czasu ze nie wiesz co z soba zrobic.

kazdy sie uczy po to by umiec, ale napewno kazdy, a przynajmniej wiekszosc uczac sie mysli o pieniadzach, ktore moze osiagnac dzieki swojej wiedzy...
Method
No widzisz SongoQ ty wsterny materialisto tylko o cashu myslisz jak tu na oraclu tylko te $$ zarobic. Jak ci nie wstyd biggrin.gif

z drugiej strony lepsze takie podejscie niz takie jak pewnego Billa ktory robi swoje os'y tylko po to by wkur...... ludzi winksmiley.jpg

A tak na serio. Uczysz sie w szkole/ studiujesz itepe po to by miec wiedze, zdobyc tytul a dzieki nim miec szanse na zarabianie lepszej kaski
SongoQ
Cytat
No widzisz SongoQ ty wsterny materialisto tylko o cashu myslisz jak tu na oraclu tylko te $$ zarobic. Jak ci nie wstyd

He he, to tak jak wiekszosc osob, no moze powiesz ze w Twoim przypadku jest inaczej? tongue.gif

Nauka dla wiedzy, wiedza dla pieniedzy, pieniadze dla przyjemnosci. Widac ze nauka = przyjemnosc.
Method
oczywiscie ze w moim przypadku jest inaczej. kiedys i owszem tak bylo. ale nie dawno na szkoleniu poznalem pewna niezwykle atrakcyjna plec piekna, ktora pracuje w oraclu. wiec sam rozumiesz ze oracle moze sluzyc do innych celow aaevil.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.