Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane z formularza i Projekt bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
James
Mam taki oto problem:

Na podstawie pewnego pliku tesktowego tworzę formularz składający się z różnych pól (radio, checkbox, input, itp), przy czym wygląd tego formularza zależy oczywiście od zawartości pliku.
Mam problem, bo muszę pobrane z formularza dane wrzucić do bazy...zastanawiam się tylko jak to zrobić skoro dany formularz generowany jest dynamicznie, czyli nie wiem jakie mam pola (elementy) zmiennej $_POST, bo nazwy pól oczywiście nadaję w zależności od liczby pól danego typu itp.

Będę wdzięczny za podpowiedź, w razie potrzeby mogę to dokładniej wyjaśnić o co chodzi :-)
nospor
daj :
  1. <?php
  2.  
  3. foreach ($_POST as $key=>$value)
  4. echo $key.'-'.$value;
  5.  
  6. ?>

pod $key masz nazwę pola pod $value jego wartość
James
Dziękuję bardzo!:-)

Mam jeszcze jedno pytanko, tyle żedotyczy ono bardziej bazy danych, niż php, no ale co tam...:

Muszę zapisywać do bazy dane z tego tworzonego przeze mnie formularza typu:

1. Pierwsze pytanie
radio - pierwsza odp.
radio - druga odp.
radio - trzecia odp.
2. Drugie pytanie
checkbox - pierwsza odp
checkbox - druga odp
checkbox - trzecia odp
3. Trzecie pytanie
input - pierwsza odp
input - druga odp
input -trzecia odp
input -czwarta odp
4. Czwarte pytanie
checkbox - pierwsza odp
checkbox - druga odp
checkbox - trzecia odp
checkbox - czwarta odp
checkbox - piata odp
itd...

Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać? Jakie relacje? Jakie atrybuty? Jakie klucze? Główny problem widzę w tym, że niektóre odpowiedzi są typu input, a niektore checkbox i radio. Poza tym nie wiem jak sobie poradzić z tym, że na niektóre pytania jest np. 5 odpowiedzi, a na inne 10

Wie ktoś jak pomóc? sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.