W zeszlym tygodniu kupilem sobie ksiazke php i MySQL tworzenie WWW. Ksiazka ladna z plytka i przykladami. No i jak to w wiekszosci przypadkow przyklady nie dzialaja. Dokladnie chodzi o ksiazke wydawnictwa Helion a przyklad z rozdzialu 26. zainstalowalem sobie Krasnala z php 5 i MySQL 3.23.58. No i nic tylko same problem. Mam problem z ponizsza funkcja rejestruj. W przegladarce mam wypisany nastepujacy blad
Cytat
Fatal error: Call to a member function mysql_query() on a non-object in c:\usr\krasnal\www\formularze\funkcje_uwierz.php on line 14
<?php require_once('funkcje_bazy.php'); function rejestruj($nazwa_uz, $email, $haslo) // zarejestrowanie nowej osoby w bazie danych // zwraca true lub komunikat o błędzie { // połączenie z bazą danych $lacz = lacz_bd(); // sprawdzenie, czy nazwa użytkownika nie powtarza się $wynik = $lacz->mysql_query(\"select * from uzytkownik where nazwa_uz='$nazwa_uz'\"); if (!$wynik) throw new Exception('Wykonanie zapytania nie powiodło się.'); if ($lacz->num_rows>0) throw new Exception('Nazwa użytkownika zajęta — proszę wrócić i wybrać inną.'); // jeżeli wszystko w porządku, umieszczenie w bazie danych $wynik = $lacz->mysql_query(\"insert into uzytkownik values ('$nazwa_uz', sha1('$haslo'), '$email')\"); if (!$wynik) throw new Exception('Rejestracja w bazie danych niemożliwa — proszę spróbować później.'); return true; } ?>
A tak wyglada po modyfikacjach plik funkcje_bazy.php
<?php function lacz_bd() { if (!$wynik) throw new Exception('Połączenie z serwerem bazy danych nie powiodło się'); else return $wynik; } ?>
Prubowalem wstaiac w 'mysql_connect('localhost','root','krasnal');' to wtedy wieszal mi sie przy prubie laczenia.
Prosze o pomoc
pzdr Gajek