Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obliczanie czasu i wybieranie z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rml
witam,

mam nastepujacy problem:

mam baze danych w stylu

09:00:00 A
10:00:00 A
11:00:00 A

jak zapytac baze o to ktore z A bylo najpozniej (bo o to ktore bylo najwczesniej umiem zapytac) i jak potem obliczyc czas miedzy pierwszym A a ostatnim?

czyli zeby otrzymac wynik: 02:00:00 - czyli 2h miedzy pierwszym A a ostatnim...

baza oparta o mysql a czas przechowywany w kolumnie time.

z gory dzieki smile.gif

pozdro,
rml.
dr_bonzo
  1. SELECT MAX( czas ) AS max, MIN( czas ) AS min, MAX( czas ) - MIN( czas ) GROUP BY litera
?
rml
cos nie bardzo... ja z sql nie kumaty jeszcze za bardzo... wolalbym chyba jakos to na poziomie php zalatwic, a Ty mi tu takie super profesjonalne zapytanie mysql winksmiley.jpg

nie wychodzi, mowi ze bledne zapytanie mysql (oczywiscie po mojej ingerencji w celu przystosowania dla wlasnych potrzeb...)
dr_bonzo
Szybciej bedzie to zrobic w bazie - pokaz strukture tabeli.
SongoQ
Podobnie mysle tak jak @dr_bonzo jesli jest mozliwosc powinismy wszystko zamykac w bazie danych, php tylko powinien prezentowac dane.
rml
no ja tez uwazam ze to super zadac bazie takie pytanie zebym nie musial potem "obrabiac" tych wynikow, ale poprostu jestem noga jesli chodzi o mysql i chcialem ulatwic sobie sprawe :roll2: ale juz nie bede... pszaszam winksmiley.jpg

wiec tabela wyglada mniejwiecej tak:

| typ | ip | data | godz |
-------------------------------------------
| A | 192*| 2005-06-09 | 12:17:00 |
| B | 192*| 2005-06-09 | 12:45:00 |
| B | 192*| 2005-06-09 | 12:47:00 |
| B | 192*| 2005-06-09 | 12:57:00 |

oczywiscie w tabeli jest jeszcze kupe wpisowo A i B z innych godzin - ale maja inne ip...

chodzi mi o obliczenie "odleglosci czasowej" od wpisu A z danego ip do ostatniego wpisu B z danego ip -- a wszystko z jednego dnia smile.gif

pzdr,
rml.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.