Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienne, stałe... głowa już mnie boli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sledzik1984
W jednym pliku php jest sobie kod tworzący tablicę zawierającą parę cyfr. Potem jedno z pól tejże tablicy trafia sobie do zmiennej $numer. Od tej chwili zmienna $numer ma wartość 28. Przy okazji na do tegoż pliku zainkludowany jest plik ze stałymi - w którym to zdefiniowano stałą 28 w której zapisano 'abc'. I teraz problem.
Wykonanie:
  1. <?php
  2.  
  3. echo &#092;"<b>{$numer}</b>\";
  4.  
  5. ?>

oczywiście powoduje wywalenie na strone zawartości zmiennej $numer. Jednak ja chciałbym, żeby została wyświetlona zawartość stałej 28. Dokładnie w taki stało by się gdybym napisał
  1. <?php
  2.  
  3. define (&#092;"28\" , 'abc');
  4. echo 28;
  5.  
  6. ?>

Może mi ktoś pomóc? Jak mam to zrobić?
SongoQ
Tekst z manuala
Cytat
Nazwa stałej podlega takim samym zasadom jak każda inna w php. Prawidłowa nazwa stałej rozpoczyna się literą, znakiem podkreślenia ("_"), następnie mogą występować litery, cyfry lub znaki podkreślenia. Dobrze reprezentuje to takie wyrażenie regularne: [a-zA-Z_\x7f-\xff][a-zA-Z0-9_\x7f-\xff]*
legorek
Tak jak napisał Songo. A funkcja której szukasz to

constant" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - zwraca wartość stałej.
sledzik1984
Dzięki smile.gif Zarówno za lekcję o tym jak sama stała ma wyglądać oraz za nazwę funkcji. Teraz działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.