Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pozbyć się komunikatu o błędzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Początkujący_
Witam
Moje pytanie sprowadza się do tego, że nie wiem jak pozbyć się komunikatu o błędzie. Podczas procesu uwierzytelniania użytkownika używam skryptu:
  1. <?
  2. if($legitymacja && $haslo)
  3. {
  4. $bd_lacz=mysql_connect(&#092;"localhost\", $legitymacja, $haslo) or die (\"Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło\");
  5. mysql_select_db(&#092;"mysql\", $bd_lacz) or die (\"Błędne logowanie\");
  6.  $wynik = mysql_query(&#092;"select * from user \"
  7.  .&#092;"where user='$legitymacja' \"
  8.  .&#092;" and password=OLD_PASSWORD('$haslo')\", $bd_lacz);
  9. ?>

i chcę aby jeśli zostanie wprowadzone zły login i hasło wyświetlała się tylko informacja:
"Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło", ale jednak jeśli wprowadzam złego użytkownika i hasło mam następujący komunikat:
"Warning: mysql_connect(): Access denied for user ';'@'localhost' (using password: YES) in C:\Apache\Apache2\htdocs\Web\uwierz_glowny.php on line 5
Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło"

Jak rozwiązać ten problem?? Myślałem że wystarczy tylko
  1. <?php
  2. or die (&#092;"Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło\");
  3. ?>

no ale jak widzę to za mało!
Fipaj
Z bazą połączył, brak tylko praw smile.gif

1. <?
  2. if($legitymacja && $haslo)
  3. {
  4. $bd_lacz=mysql_connect(&#092;"localhost\", $legitymacja, $haslo) or die (\"Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło\");
  5. mysql_select_db(&#092;"mysql\", $bd_lacz) or die (\"Błędne logowanie\");
  6. $wynik = mysql_query(&#092;"select * from user \"
  7.  .&#092;"where user='$legitymacja' \"
  8.  .&#092;" and password=OLD_PASSWORD('$haslo')\", $bd_lacz) OR DIE(\":)\");
  9. ?>

Czy jakoś tak
nospor
Daj se chociażby:
  1. <?php
  2.  
  3. error_reporting(E_ERROR);
  4.  
  5. ?>

a bedzie pokazywal tylko errory, albo napisz se wlasną obsŁugę błędów, ale to już inna bajka winksmiley.jpg
dr_bonzo
Kolega laczy sie z baza o nazwie 'mysql' moze do niej trzeba jakichs specjalnych uprawnien.
SongoQ
Wszystko ma takie same uprawnienia to ze w tej bazie userzy siedza to nie znaczy ze cos inaczej trzeba robic.

Moze tak:

1. <?php
  2. $bd_lacz = @mysql_connect(&#092;"localhost\", $legitymacja, $haslo) or die (\"Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło\");
  3. ?>

sprawdz?
dr_bonzo
Moze jest to kwestia ORow:

1. <?php
  2. if ( ( $bd_lacz=mysql_connect(&#092;"localhost\", $legitymacja, $haslo) )=== FALSE )
  3. {
  4. die (&#092;"Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło\");
  5. }
  6. ?>

Nie uzywam skladni z OR, i uzywam duzo nawiasow (jako ze (mam) problemy z nauka priorytetow operacji (biggrin.gif))
Początkujący_
Dzięki, już działa. Faktycznie, pomogło
  1. <?php
  2. $bd_lacz = @mysql_connect(&#092;"localhost\", $legitymacja, $haslo) or die (\"Sprawdź nazwę użytkownika oraz hasło\");
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.