Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sklep internetowy, wersje językowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lechu
Witam,

jestem w trakcie planowania budowy sklepu internetowego i mam następujący problem. Chciałbym udostępnić administratorowi możliwość dodawania nowych wersji językowych strony z poziomu panelu administracyjnego. Nie jestem pewien czy mój pomysł się sprawdzi, więc proszę o radę ...

Ja widzę to tak:

- po dodaniu nowej wersji językowej zostaje utworzony plik zawierający szablon tablicy ze statycznymi tekstami na stronie do przetlumaczenia, admin będzie miał możliwość jego edycji
- do tabeli z językami w bazie dodawany jest nowy język, skrót (pl, eng itd) oraz nazwa pliku z flagą (flagi będą linkami do przełączania języków)
- do identyfikacji produktu będe miał dwie tabele, jedna zawierająca dane typu: id produktu, cenę (przyjmuję narazie użycie jakiejś uniwersalnej waluty np Euro) ilość dostępnych w magazynie, nazwa pliku ze zdjęciem itd ... druga zawierająca nazwy, opisy, oraz pole z identyfikatorem odpowiedniego języka.

Nie bardzo wiem, jak rozwiązać dopisywanie nowych opisów do istniejących już w bazie produktów. Chodzi mi o sytuacje, kiedy mam już w bazie powiedzmy 100 produktów, dodałem nową wersję językową i muszę do każdego produktu dopisać nazwę i opis w nowym języku.

Może przy liście produktów markować jakoś te, które nie mają jeszcze opisu w danym języku, a po kliknięciu umożliwić zapisanie nowego opisu w bazie?

czekam na wszelkie rady, opinie, sugestie i co tam jeszcze winksmiley.jpg

z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam,
Lechu
nediam
w swoim sklepie mam podobne rozwiazanie.
btw o co pytasz bo niewiem ?
Lechu
Pytam o to czy takie rozwiązanie się sprawdzi, czy lepiej zrobić to inaczej. Jeśli ktoś coś takiego robił, to na pewno ma jakieś spostrzeżenia, uwagi, które będą dla mnie bardzo pomocne winksmiley.jpg

pozdrawiam
Lechu
dag
Ja to widzę tak:

1st tabela - zawiera informacje o językach, skróty, właściwości walut itp.

2nd tabela - zawiera produkty, usługi (cena w jakiejś uniwersalnej walucie, aby można było w zależności od języka (a także waluty) podać poprawną cenę w innej walucie; uniwersalna nazwa, np. model, marka itp.), id kategorii itp., generalnie chodzi o to, żeby w tej tabeli nie było żadnych opisów, itp.

3rd tabela - zawiera relacje do tabeli 1st i 2nd, id produktu, id języka, opis, itp.
nediam
dokladnie tak... no moze prawie tak...

jedyne ale to obciazenie bazy przy duzej ilosci produktow, jezykow oraz userow wiec dobrym rozwiazaniem do tego systemu jest dodac cachowanie.

Tym sposobem mam jeszcze zrobione menu. smile.gif do tego informacje dotyczace sklepu mam w plikach ./lang/pl/lang.php ; ./lang/en/lang.php itd smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.