jestem w trakcie planowania budowy sklepu internetowego i mam następujący problem. Chciałbym udostępnić administratorowi możliwość dodawania nowych wersji językowych strony z poziomu panelu administracyjnego. Nie jestem pewien czy mój pomysł się sprawdzi, więc proszę o radę ...
Ja widzę to tak:
- po dodaniu nowej wersji językowej zostaje utworzony plik zawierający szablon tablicy ze statycznymi tekstami na stronie do przetlumaczenia, admin będzie miał możliwość jego edycji
- do tabeli z językami w bazie dodawany jest nowy język, skrót (pl, eng itd) oraz nazwa pliku z flagą (flagi będą linkami do przełączania języków)
- do identyfikacji produktu będe miał dwie tabele, jedna zawierająca dane typu: id produktu, cenę (przyjmuję narazie użycie jakiejś uniwersalnej waluty np Euro) ilość dostępnych w magazynie, nazwa pliku ze zdjęciem itd ... druga zawierająca nazwy, opisy, oraz pole z identyfikatorem odpowiedniego języka.
Nie bardzo wiem, jak rozwiązać dopisywanie nowych opisów do istniejących już w bazie produktów. Chodzi mi o sytuacje, kiedy mam już w bazie powiedzmy 100 produktów, dodałem nową wersję językową i muszę do każdego produktu dopisać nazwę i opis w nowym języku.
Może przy liście produktów markować jakoś te, które nie mają jeszcze opisu w danym języku, a po kliknięciu umożliwić zapisanie nowego opisu w bazie?
czekam na wszelkie rady, opinie, sugestie i co tam jeszcze

z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam,
Lechu