Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zdiała wyszukiwarka ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Diablos
Chce zrobic wyszukiwarke na swoja strone taka jak jest w jPortalu. Moja strona bedzie oparta o MySQL. Jak sobie tak mysle to do takiej wyszukiwarki powinien wystarczyc formularz z polem name="szukane". A w potem zapytania:
SELECT * FROM artykuly WHERE zawartosc='%$szukane%'
SELECT * FROM newsy WHERE tresc='%$szukane%'
SELECT * FROM download WHERE opis='%$szukane%'

to bdzie mniej wiecej cos takiego czy sie myle ?
hwao
Mniej wiecej potrzeba jeszcze LIKE smile.gif o ile dobrze pamietam;)

Pozatym takie wyszukiwanie jest strasznie hmm... nie dokladne ale plusem jest prostota napisania czegos takiego.
Diablos
Niedokładne to jest ? worriedsmiley.gif

Jest jakis dokładniejszy sposób ?
hwao
Cytat(Diablos @ 2005-06-18 12:44:04)
Niedokładne to jest ? worriedsmiley.gif

Jest jakis dokładniejszy sposób ?

Sa ale pochalaniaja wiecej czasu podczas szukania, w sumie tai system mozna udoskonalac duuzo razy (chocby o rozbudowe wyrazen cos a'la google).

Poszukaj na forum
SongoQ
Uzywasz skladni ktora nie istnieje w SQLu

Powinno byc
  1. SELECT *
  2. FROM artykuly WHERE zawartosc LIKE '%$szukane%'

Odnosnie tego co pisal @hwao moze troszeczke rozwine. Zastosowanie like to jest najprosciej jak mozna rozwiazac, sa lepsze pomysly jak indeksowanie slow i wiazanie je z odpowiednimi tekstami (stronami), stosowanie wyrazow bliskoznacznych (wpisz cos w google nie poprawnie to zwroci Ci jakies slowo), dodanie szukania frazy, itd.
Takie rzeczy sa naprawde bardzo pomocne, ale co za tym idzie implementacja takiego czegos zajmuje troche czasu i wiedzy na ten temat.
Diablos
SongoQ, zdaje sobie sprawe ze nie napisałem wyrazenia poprawnie. Poprostu przypadek. Nie zwróciłem uwagi.

Poki co zastosuje sie do podpowiedzi hwao i poszukam na forum smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.