Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie zawartosci elementow tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Oner
Witam mam nietypowy problem ....
  1. <?php
  2.  
  3. for($i=0; $i<count($podjadki);$i++)
  4. {
  5. $Lolkow[$i] = Licz_Lolki($podjadki[$i]);
  6. $Usmieszkow[$i] = Licz_Usmieszki($podjadki[$i]);
  7. }
  8.  
  9. ?>

Teraz pytanie do tego jak zliczyc (suma) zawartosc elementow tablicy $Lolkow[] a pozniej $Usmieszkow[] , zrobic to w petli czy poza nia questionmark.gifquestionmark.gif
dasko
Po pierwsze, użycie pętli for do tablic jest niewydajne, tym bardziej, że w każdej iteracji na nowo wywołujesz count(). Używaj foreach.

Po drugie, sumę wartości elementów tablicy można zliczyć w pętli, ale łatwiej będzie jeśli użyjesz funkcji array_sum" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
dr_bonzo
Zastanawia mnie jak to count() dziala -- ale ni emoglem dotrzec do zrodel w php -- czy zlicza ilosc elementow w tablicy, przechodzac w jakis sposob przez wszystkie jej elementy, czy odczytuje pewna wartosc przyporzadkowana tablicy, przechowujaca ilosc jej elementow (zmienna ta byla by uaktualniana po kazdej zmianie il. elem. w tablicy)
tes
A ja mam pytanie w zwiazku z tym.

Jak w php sa rozrozniane tablice ? (chodzi o typy - np. int, char, etc..)
I i ile pamieci zajmuja pojedyncze obiekty poszczegolnych typow.

Np. mam :
$i = 1;
Jest to zmienna typu int, czy php sam sobie rozroznia typ ?
Co sie dzieje gdy np:
$i[1] = lalala;
$i[2] = "10";
Czy jest to wowczas tablica znakowa ? Cz tylko element '2' jest typu char a '1' typu int ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.